L’eclosió de noves editorials en els darrers anys ha renovat el panorama literari i assagístic en català. Amb les grans empreses editorials mantenint una política conservadora, de valors segurs, en plena crisi econòmica, aquestes noves iniciatives exerceixen en molts casos d’avantguarda i espai de renovació. Paral·lelament, s’han anat consolidant petites llibreries alternatives com a contrapunt a la concentració del sector en grans cadenes. Ara, tota aquesta efervescència bull uns graus més amb la celebració d’una fira pròpia.
Literal, la fira de llibres i idees radicals, tindrà lloc a Barcelona els propers 29, 30 i 31 de maig de 2015. L’espai serà l’antic complex fabril Fabra i Coats, a Sant Andreu del Palomar. De moment hi ha confirmada la presència d’una vintena d’editorials i petites llibreries. La iniciativa es va presentar ahir en roda de premsa per part de Miguel Martin, editor de Virus editorial, Mònica Bertran, editora d’Icària editorial i Simón Vázquez, coordinador de Literal i editor de Tigre de Paper edicions. Aquestes tres editorials, juntament amb Pol·len i Bellaterra, han estat les impulsores de la iniciativa.
A banda d’una fira amb estands on fullejar i comprar les novetats editorials, l’espai de Literal també acollirà un festival literari amb cinc conferències que abordaran temes candents com música i literatura, filosofia i gènere, els nous periodismes, economia crítica i cultura lliure. La mostra també tindrà un espai de premsa on tretze mitjans de comunicació popular podran difondre els seus projectes. Està previst que es realitzin fins a 40 actes amb autors i editors i tot plegat es complementarà amb actuacions musicals i amb degustacions gastronòmiques, segons explicà Simón Vázquez.
Miguel Martín, de Virus editorial, feu una defensa de la paraula viva, “que provoca debat, inquietud”. “El llibre polític és alguna cosa diferent a aquell que arriba a un nínxol de mercat progresista o radical, és una eina d’una comunitat de lluita, eina de l’acció col·lectiva”.
Mònica Bertran, d’Icaria editorial, recordà que tot i que hi ha moltes fires, Literal pretén difondre idees i pensament crític, per aconseguir conèixer “més lectors crítics i autors”. El món editorial és “més que un negoci” i iniciatives com Literal pretenen transcendir això.
Els impulsors van voler destacar que la fira no serà un espai autoreferencial sino que pretén arribar al públic general, i per això s’han dissenyat activitats adreçades al públic en general.
Des d’ahir fins el dia 25 de març està obert el perióde d’inscripcions a la fira amb la intenció de sumar el màxim de projectes editorials de llibre polític. Per al finançament de la iniciativa es vol posar en marxa un crowfunding el proper mes d’abril.
Més informació: www.literalbcn.cat