Escola Valenciana (EV) celebrà el 4 de febrer la jornada inaugural del 5è Congrés, que enguany té el títol: L’escola en valencià: un model de qualitat més enllà del plurilingüisme. L’escenari fou la Sala Sanchis Guarner de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.
Amb un públic farcit de mestres i professores amb ganes de participar activament de les intervencions en públic, també hi havia ple pel que fa a la representació del conjunt d’entitats que treballen l’ensenyament i la llengua al País Valencià. El president de l’entitat, Vicent Moreno, destacà: “Des d’EV volem llançar el missatge a tota la comunitat educativa que és l’hora de reivindicar i també de demostrar que els que sempre hem estat a favor de l’escola de qualitat tenim propostes serioses front a l’abisme educatiu del govern valencià”.
EV va anunciar que recondueix tots els seus projectes per donar cobertura al debat i les reivindicacions contra les retallades en el sistema educatiu valencià atès que “representen una involució i hipotequen el futur dels valencians i valencianes”. “El 5è Congrés i les Trobades d’escoles en valencià s’han de convertir en punts de reivindicació i també de debat constructiu”, va assegurar Vicent Moreno.
Així, Escola Valenciana pretén organitzar un congrés efectiu, descentralitzat territorialment, econòmicament sostenible, amb un període d’aplicació extensiu en el temps i del qual nasquen posteriorment nous grups de treball que desenvolupen més vies d’investigació entre els agents que ja estan treballant continguts referents a alguna de les àrees temàtiques establertes (que en són quatre: Plurilingüisme i interculturalitat; Participació social i valors; Innovació i noves tecnologies, i Sostenibilitat i medi ambient.
El congrés a la xarxa
L’entitat obrí l’espai web, on es poden consultar les properes jornades i tota la informació sobre el congrés. Però l’objectiu és potenciar la innovació i les noves tecnologies aplicades a l’ensenyament. L’entitat aposta per les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) com a eines de treball fonamentals en el món educatiu. Així, han obert aquest espai per a reflexionar sobre les diferents aplicacions que ja fa una part del professorat i també de l’alumnat, i quines fórmules es poden assajar per a crear una millor comunicació i cohesió amb altres agents de la comunitat educativa com són els pares i les mares de l’alumnat. És per això que el 5è Congrés d’Escola Valenciana pretén tindre un espai actiu a Internet, un espai interactiu i de participació per part de tota la comunitat educativa. El 5è Congrés vol cohesionar i impulsar propostes sobre l’escola de qualitat a través de la xarxa. En aquest sentit, el web del congrés té dos objectius: informar, com qualsevol pàgina web a l’ús; i fomentar la participació cibernètica.
Finalment, EV instà a les famílies i docents: “No caure en la trampa del govern valencià per desunir-se perquè els màxims perjudicats seran els nostres alumnes i l’escola pública”. EV recorda que l’èxit de les mobilitzacions de juny de Sí al valencià va residir en el consens i el rigor pedagògic del missatge.