Ara ja es pot dir: la FiGA (Fira de Gandia Autogestionada) 2013 va superar totes les expectatives. En primer lloc, perquè, després de dues edicions passades per aigua, finalment l’oratge va permetre celebrar tots els actes programats. En segon lloc, perquè va ser la primera edició en ampliar la seva programació en fins a set dies d’activitats i, finalment, per la col·laboració amb altres entitats i l’assistència massiva de públic als actes de cloenda. I tot això, cal remarcar-ho, malgrat els entrebancs i dilacions administratives per part de l’ajuntament, que van fer perillar la seva celebració fins pocs dies abans amb la concesió dels permisos necessaris. Aquest fet però, no fa més que refermar, com defensen els membres de la FiGA, la necessitat d’articular dinàmiques de recuperació dels espais públics per a la cultura entre tota la ciutadania al marge de les institucions públiques. Doncs bé, la tercera edició de la FiGA és un exemple d’açò que acabe de dir. Si ha destacat per alguna cosa, és per la varietat d’activitats que han programat per a aquest any, i això ha sigut possible gràcies a la col·laboració de molta gent.
Així, a la FiGA 2013 hi hagué lloc per a la literatura, amb la presentació de la novel·la de Berna Blanch Apunts d’altres mons i la FiGA en vers, l’única activitat poètica amb continuïtat que hi ha actualment a Gandia. També van dedicar un espai als més menuts amb una ludoteca i un contacontes, i a la natura amb la pujada al Molló de la Creu, un dels turons més emblemàtics del paisatge més proper dels gandians.
A més, es va celebrar la segona edició del micro obert, una de les activitats que més èxit tenen en la FiGA, i una xerrada sobre els riuraus a càrrec de Carlos Fuster, que va demostrar que l’arquitectura tradicional valenciana és rica i valuosa.
Per últim, la festa grossa: la nit de la FiGA és la nit gran, i aquest any la van dedicar a l’any Éstellés. Amb la col·laboració de l’associació de poetes de la comarca Saforíssims van convocar una lectura de poemes del poeta de Burjassot i el concert de Pau Miquel Soler, que va presentar el seu disc dedicat al Mural del País Valencià d’Estellés. A més, la gent va gaudir del sopar popular mentre ballaven amb el country folk d’Hakuna, un grup de la Safor i, per últim, amb la xaranga de Beniopa.
En resum, va ser una setmana intensa però profitosa, i va demostrar que la cultura és fruit de la participació de totes i tots.
*Eloi Escobedo és membre de la FiGA