Expulsats de casa a cops de porra

desnonament_clot2_en_guillemEls cossos repressius autonòmics han pujat un nou graó en la repressió als moviments populars que enfronten la crisi amb mobilitzacions. Davant l’allau creixent de solidaritat envers les famílies desnonades i d’accions de resistència activa contra els intents de desnonament, el govern autonòmic del Principat va decidit apujar el llistó de la repressió el mateix dia que el parlament de la Ciutadella començava a debatre diverses proposicions favorables a la dació en pagament de les hipoteques.


Verónica, Eliseo i els seus tres fills feia més de vint anys que vivien al popular barri del Clot de Barcelona. El pis on vivien era de renda antiga indefinit, el que els permetia poder viure al pis a canvi de 270 euros de lloguer. El propietari va intentar per via judicial de canviar aquest contracte per un de nou i cobrar un lloguer de 800 euros, al qual la família no podia fer front. Si bé en primera instància un jutjat va donar la raó a la família desnonada, el propietari va presentar un recurs i va aconseguir guanyar l’apel·lació. I és que el propietari no és un qualsevol, sinó Alberto Viñas Tous, un antic alt càrrec del franquisme -conseller nacional de premsa- i director de la revista TBO.

Davant l’amenaça d’execució del desnonament, tal i com ja s’ha fet desenes de vegades els darrers mesos s’activà la xarxa de solidaritat i es cridà a una concentració per evitar que la família fos expulsada de casa seva. L’Assemblea Social del Clot – Camp de l’Arpa, a través de la seva Xarxa de Suport Mutu, fou l’encarregada de canalitzar i organitzar la mobilització pel dilluns 25 de juliol. Aquesta vegada, però, Felip Puig donà l’ordre d’executar sí o sí l’ordre de desnonament. Per aconseguir aquest objectiu, desplegà prop d’un centenar d’agents, entre els quals una cinquantena d’antiavalots.

Ja des d’un inici la policia mostrà indicis de voler actuar amb contundència. Per aquest motiu, van organitzar una barrera de furgones i antiavalots per separar els manifestant atrinxerats a l’entrada de l’edifici de la resta de veïnat que s’anava apropant a secundar la protesta. Aquesta situació fou la generà les primeres tensions entre veïnat i policia, la qual acabà carregant i ferint diverses persones. Posteriorment procediren a assetjar els concentrats a la porta de l’edifici per tal d’enretirar-los. Els manifestant no només foren expulsats de l’entrada de l’edifici, sinó que foren retinguts a part durant més d’una hora.

Com que a l’interior de l’escala encara hi havia més manifestants atrinxerats, així com a l’interior del pis, els Mossos optaren per entrar a l’immoble a través del balcó amb una escala de mà. Amb l’assalt final a l’habitatge, la policia va acabar immobilitzant Verónica contra el terra mentre un agent immobilitzava el seu fill de 12 anys agafant-li les mans contra l’espatlla. Finalment totes les persones que hi havia al pis van ser desallotjades i retingudes per a la seva identificació al carrer.

A mitja tarda va transcendir que la policia havia denunciat 40 persones per resistència a l’autoritat. Aquesta és la segona vegada que un desnonament als Països Catalans acaba amb persones denunciades. L’anterior vegada fou a Vic a mitjans de febrer i en total 13 persones van haver de comparèixer davant del jutge.

També a la tarda, les seccions sindicals de CCOO i UGT dels Mossos d’Esquadra van emetre un comunicat on exigien fer els desnonaments sense haver d’avisar l’afectat del dia i hora de l’expulsió de casa seva per tal d’evitar el que ells consideraven “situacions de risc per als agents”.