El passat dilluns 23 de març, la Núria Casademont i l’Esther Ponsa, ambdues delegades de la plataforma Deumil.cat, van veure com Facebook els eliminava per complet el seu compte. Els arguments llançats per la popular xarxa social són un excés d’enllaços publicats en el cas de Casademont, i la presència d’spam en el cas de Ponsa. Casademont havia esborrat els 1.000 enllaços que tenia penjats a internet després de rebre un avís per correu electrònic. Estava parlant per xat quan va veure que la pàgina web desapareixia fulminantment.
Automàticament es va crear al mateix Facebook un grup de suport a la llibertat d’expressió i a les dues damnificades. El fet que eliminessin el compte a dues delegades de la plataforma Deumil.cat el mateix dia malgrat haver cessat l’activitat de què se’ls acusava, és el principal argument que fan servir els creadors del grup de suport per acusar Facebook de censurador. A més, Casademont estava immersa en els últims dies en l’organització de la concentració de protesta a la Fundació Príncep de Girona, fet que també s’apunta com a causant de la destitució de perfil a Facebook. Tant Casademont com Ponsa mantenien una intensa activitat militant a la xarxa social, que compta amb 175 milions d’usuaris a tot el món.
Per altra banda, Casademont assegura que la mateixa nit que Facebook li va retirar el compte -se’n va fer un de nou hores més tard, a diferència de Ponsa- li van punxar el telèfon i li van intervenir l’ordinador. La figuerenca va rebre desenes de trucades de suport ja que Facebook és utilitza aquesta xarxa social com a eina de treball diari. Són 617 les persones que de moment s’han adherit al grup de suport a la llibertat d’expressió, una de les qüestions que juntament amb el de la privacitat, constitueixen els dos principals focus de debat, i de polèmica, de Facebook.