Finalitza amb èxit la Patum de Berga, marcada per l’amenaça de la directiva del foc europea

salt de plens>>La Patum de Berga ha acabat aquest diumenge, després de 5 dies intensos de foc, festa i bon ambient

De la mateixa manera que els altres anys, la Patum de Berga ha comptat enguany amb milers de participants que han vingut d’arreu per celebrar la festa. En aquesta edició, però, encara s’ha recordat la massiva mobilització que es dugué a terme a Berga com a protesta davant la imposició de la directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu que pretenia regular l’ús de la pirotècnia i la qual atemptava directament contra aquesta festa.

Història

La Patum és una de les festes populars i tradicionals més antigues que es conserven avui dia als Països Catalans. El seu origen es remunta a les ancestrals representacions de teatre medieval que aglutinaven tot un conjunt de tradicions paganes. Aquestes, que es celebraven cada any per Corpus, van ser adoptades i influenciades per la doctrina cristiana que va introduir altres representacions com la de “turcs i cavallets”. En els darrers anys la Patum ha esdevingut una de les festivitats més rellevants del país, que aplega a milers de persones i que arrossega, a més a més, un emotiu contingut sentimental.

Enguany

Amb una repercussió mediàtica més gran que mai, la Patum va començar el dimecres 17 a les 9:30 amb un passacarrers que ha rondat tota la ciutat. El passacarrers, que es va repetir dissabte, va tenir com a protagonistes els gegants, les Guites i les Masses, i va omplir els carrers de la capital Berguedana de càntics, salts i bon ambient. Els anomenats “salts de Patum” es van succeir el dijous i el diumenge. Aquests, que es celebren a la Plaça Sant Pere, davant de l’Ajuntament, van tenir com a convidats especials de la CUP de Berga a Enric Duran i Pep Riera. Va ser durant aquests salts que van sortir totes les comparses de Patum: els Nans Vells, els Nans Nous, Turcs i cavallets, les Masses, els Gegants, l’Àliga, les Guites i els Plens. Divendres a la tarda es va celebrar la Patum Infantil. Aquesta variant és una representació feta, exclusivament, per i pels nens i nenes berguedans.

A més a més, al llarg de la nit, es va poder gaudir de la zona de barraques i concerts, que havien organitzat l’Ajuntament de Berga i col·lectius com Maulets-Berga, el Casal Panxo, l’Ateneu Llibertari, el Centre d’Estudis Josep Ester i Borràs i l’Ateneu Columna Terra i Llibertat. Alguns concerts destacats van ser el de KOP, Belda, Hormigon Armado i Grapat, que van aplegar centenars de persones.

Segons Lluís Parcerisa, membre de Maulets-Berga i del Casal Panxo de Berga, “un dels propers reptes que tenim de cara a la pròxima Patum és aconseguir una nova ubicació de la zona de barraques, ja que la gran afluència de persones que darrerament venen a Patum fa que la zona quedi obsoleta”. Parcerisa, a més a més, afegeix que l’objectiu és resoldre aquest problema i assolir l’objectiu de trobar una zona segura, que causi les mínimes molèsties al veïnat i que tingui capacitat per acollir a un gran nombre de persones.

Finalment, aquest any la Patum de Berga no ha patit cap incident greu. Tot i això, ni l’ambient ni les nombroses pancartes penjades a determinades zones de la ciutat, han fet oblidar el record de Josep Maria Isanta, jove berguedà que va ser assassinat l’any 2005, per un grup feixista i xenòfob.