Gallecs reviurà la mobilització de 1978

La plataforma Salvem Gallecs presentarà demà la campanya de mobilització per salvar l’espai rural de Gallecs, ubicat en els termes municipals de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Montcada i Reixac, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. La plataforma avisa en un comunicat que diverses informacions apunten a la venda d’un solar de l’espai rural, ubicat al terme municipal de Santa Perpètua, per part de l’Institut Català del Sòl (INCASOL)  a una empresa privada, que construiria un centre logístic.

Deteriorament de l’espai natural

La principal queixa de Salvem Gallecs és el dany que es produiria a l’espai natural en cas que es materialitzés la venda, i lamenten l’opacitat que mantenen sobre el tema l’INCASOL i l’Ajuntament perpetuenc. “Per la poca informació de què disposem, creiem que l’INCASOL ja ha rebut la paga i senyal, però la compra encara no s’ha materialitzat”, afirma Quim Pérez, membre de la plataforma. Més enllà dels valors paisatgístics, agrícoles i històrics de la zona, la plataforma avisa del risc per a la salut de la població que suposaria la creació d’un centre logístic. “Mollet i Santa Perpètua són dues zones amb índexs de contaminació molt alts, i la construcció del centre suposaria un risc afegit a la salut dels veïns”, afegeix Pérez.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha emès un informe de risc ambiental que qüestiona la instal·lació del centre logístic a Gallecs, però això no suposa una garantia perquè l’INCASOL faci marxa enrere, segons la plataforma. “Tot i que la lògica indicaria que això no hauria de tirar endavant, estem acostumats a que al nostre país s’hagin passat per alt informes d’aquest tipus en diverses ocasions”, avisa Pérez.

Emmirallats en la mobilització de 1978

L’any 1978, l’administració havia projectat la construcció d’una ciutat per a 100.000 habitants al terme de Gallecs. La mobilització veïnal va aconseguir aturar el projecte, que l’espai natural inclogués diverses zones protegides i que la part central fos protegida amb un pla especial d’interès natural. “Va ser una mobilització molt bonica i de la qual es guarda molt bon record a les poblacions de la zona”, afirma Quim Pérez.

Paral·lelament a la mobilització al carrer, Salvem Gallecs insta als ajuntaments dels termes municipals a demanar a la Generalitat la inclusió de diverses zones de Gallecs dins el pla especial d’interès natural. “L’administració és propietària d’altres solars que també poden ser venuts en algun moment”, avisa Pérez. La plataforma lamenta que en el context actual s’edifiqui en zones naturals quan, a diverses zones del Principat, hi ha multitud de polígons que han quedat buits i estan a la disposició de les empreses. “Suposem que la diferència entre situar-se a un polígon o a un espai natural, és que en la primera opció s’ha d’adquirir sòl industrial, mentre que en casos com el de Gallecs la compra surt més econòmica”, argumenta Pérez.

Demà a les 12 del migdia Salvem Gallecs presentarà seva campanya de reivindicació al solar de Can Banús II, davant l’entrada d’Alstom. per altra banda, la manifestació tindrà lloc el 19 d’abril.