La manifestació contra la corrupció que ha tingut lloc a Palma aquest dissabte ha aconseguit aplegar més de 8.000 persones. Ha estat, doncs, un gran èxit, gairebé sense precedents, tenint en compte la manca d’empenta mobilitzadora que es pateix en aquests temps i que, a més, no es tractava d’una data assenyalada. És la tercera protesta d’aquest tipus i, per tant, cal començar a valorar l’aportació estratègica d’aquestes mobilitzacions per acabar amb la corrupció i amb els seus protagonistes.
La manifestació d’aquest dissabte ha aconseguit unir entitats i organitzacions d’un amplíssim ventall ideològic. Des dels sindicats espanyols més oficialistes, com CCOO i UGT, fins a les més reconegudes entitats de Mallorca: l’OCB en el terrenys cultural i el GOB en la defensa del territori. També hi han participat l’organització juvenil de l’esquerra independentista Maulets o l’Assemblea de Moviments Socials de Mallorca (que agrupa un munt d’entitats i ONG), així com milers de ciutadans i ciutadanes a títol individual, agrupats sota el lema de la manifestació “Contra la corrupció: participació ciutadana”.
La protesta, convocada per la Plataforma contra la Corrupció i per la Dignificació de la Democràcia, ha patit un intent de boicot per part de l’entitat ultra espanyolista Círculo Balear, que molt astutament pretenia acudir a la convocatòria per boicotejar el discurs dels organitzadors, demanant eleccions anticipades contra el Govern del PSOE i el Bloc.
Anonimat contra el PP i UM
Durant la manifestació, cal dir-ho, estava prohibit dur pancartes o cartells signats per qualsevol entitat. La Plataforma contra la Corrupció exigia, i majoritàriament s’ha complert, l’anonimat dels manifestants, suposadament, per evitar qualsevol mena d’actitud partidista.
Tot i així, a ningú se li escapa que, més enllà de les formes, es tractava d’una manifestació “pensada” en contra de PP i Unió Mallorquina (UM), que són els exclusius responsables de la major part d’escàndols de corrupció que han esquitat Mallorca. Només calia llegir el manifest per adonar-se que, més enllà de la corrupció, la convocatòria partia d’uns “mínims” ideològics tan clars com respectables, propis de l’esquerra autòctona.
Però ni el discurs ni les consignes no contenien referències explícites a cap dels dos partits contra els quals s’havia organitzat la protesta. Els manifestants portaven pancartes i muntatges de tot tipus, clars i explícits, contra els líders dels dos partits de la dreta de Mallorca (PP i UM) i sobre els diferents casos de corrupció que estan als tribunals, però des de la Plataforma s’ha evitat tot esment directe cap a persones o partits concrets.
L’estratègia, doncs, és clara: d’una banda, conscienciar Mallorca de la necessitat de mobilitzar-se contra les pràctiques corruptes; d’una altra, vincular aquestes pràctiques als qui han sigut els seus principals protagonistes a l’illa durant els darrers tres anys; i, finalment, evitar el posicionament dels partits de l’esquerra parlamentària, que fins fa poques setmanes governaven amb UM a consciència, i probablement ho hauran de tornar a fer si els hi van les cadires.
Mobilitzacions retardades
Si bé és cert que el germen de la mobilització pot haver sorgit d’entitats ciutadanes i socials, com la mateixa Federació d’Associacions de Veïns de Palma o el sindicat l’STEI-i, tampoc no es pot obviar el rerefons polític que s’amaga. Els qui han planejat aquesta convocatòria, està clar, no es llepen el polze.
No és casual que la volada més forta de mobilitzacions contra la corrupció s’hagi produït després de l’expulsió d’UM de les institucions pels escàndols de corrupció i la conseqüent ruptura del Govern del Pacte de Progrés, quan es va convocar una exitosa cadena humana al centre de Palma amb només tres dies d’antelació.
És com a mínim preocupant que per promoure protestes d’aquest tipus calgui esperar a que UM sigui fora del Govern, quan ja feia temps que aquest partit havia protagonitzat escàndols de corrupció junt als seus antics socis del PP, i tampoc no se n’havien retractat. Però el que cal valorar, sobretot, és els efectes que això està tenint en la consciència col·lectiva.
El PP, que és el partit de llarg més corrupte de les Illes Balears, ha acumulat desenes de casos i escàndols de corrupció durant els darrers tres anys. I en cap moment no s’ha produït cap mobilització d’aquestes característiques. Ans al contrari, la lloable croada política i social contra la corrupció està tenint lloc ara, quan el PP ha començat a “regenerar-se”, i mentre UM surt del Govern per corrupte amb la premsa de la dreta espanyola afegint-se a l’envestida contra els líders de la dreta mallorquina.
Així, les mobilitzacions i la volada anticorrupció que viuen les Illes Balears estan perforant molt profundament una part de la dreta corrupta: l’autòctona. Mentrestant, el PP comença a somiar amb la majoria absoluta al Parlament.