El 31 de març es van convocar oficialment les eleccions municipals, que se celebraran el 24 de maig, a través de la publicació de convocatòria dels comicis al Boletín Oficial del Estado. La campanya estarà marcada, una vegada més, pel debat sobre la cobertura informativa que els mitjans públics hauran de dur a terme. La llei electoral espanyola preveu que durant els 15 dies de campanya electoral, els mitjans de comunicació públics informin dels partits polítics en funció dels resultats obtinguts a les últimes eleccions, seguint un minutatge estricte segons el qual es dedica més estona als partits més votats, i pel qual s’impedeix informar sobre els partits sense representació institucional. Diversos col·lectius i sindicats de periodistes han lluitat històricament contra aquesta imposició, com per exemple el Grup de Periodistes Ramon Barnils. El Grup Barnils qualifica els blocs electorals de “format que impedeix aplicar els criteris de noticiabilitat, interès públic i jerarquització que defineixen l’ofici de periodista”, la qual cosa provoca, segons firmen, un “estat d’excepció laboral” dels professionals dels mitjans. El grup recorda que la llei espanyola deixa alguna porta oberta a la supressió dels blocs, com l’acord per unanimitat d’un Ple Municipal, tal i com va preveure la Junta Electoral Central el 27 de febrer de 2008.
Rebuig municipal
Molins de Rei, al Baix Llobregat, és un dels municipis en el qual els mitjans públics no hauran de regir-se pels blocs electorals en la campanya de les properes municipals. Els partits polítics amb representació al Ple Municipal han aprovat per unanimitat la supressió dels blocs. Així doncs, tots els partits tindran el mateix espai de propaganda electoral tant en els anuncis gratuïts emesos per Ràdio Molins de Rei com en l’espai a la via pública. D’altra banda, l’emissora local no haurà de fer blocs electorals en els quals s’estableixi l’ordre i la durada de les notícies en funció de la representació de cada partit, i els professionals del mitjà podran elaborar i emetre les informacions seguint un criteri periodístic.
Altres municipis del Principat com el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Mataró han informat que no seguiran de manera estricta el format dels blocs electorals, mentre que està previst que el Ple Municipal de Rubí debati sobre la qüestió el pròxim més de maig. A Olesa de Montserrat, el Bloc Olesà-EUiA va presentar una moció que demanava als partits amb representació a l’Ajuntament la renúncia per unanimitat al sistema de blocs electorals. De la mateixa manera es demanava als partits que sol·licitessin al Parlament de Catalunya que la futura Llei Electoral de Catalunya no inclogués aquest sistema. Finalment la proposta no va ser aprovada a causa de la negativa del grup municipal de Convergència i Unió (CiU).