Dissabte de Rebrot a la tarda. Centenars de persones desfilen pels carrers de Berga en manifestació darrera d’una pancarta d’Arran, la nova organització de joves de l’esquerra independentista, fruit de la unió de Maulets, la CAJEI i altres assemblees de joves. Enfilen la Ronda de Queralt amunt, en direcció al Teatre Municipal. Un teatre que compta amb mig miler de butaques i que va quedar ple de gom a gom. Una pancarta cobreix tota la balconada del galliner amb el lema que s’ha anat popularitzant des de l’assemblea constituent d’Arran: “Hem nascut per vèncer”. Comença l’acte de presentació d’Arran.
La reivindicació de l’herència històrica
“Tinguem un record molt especial per a totes aquelles persones que han patit la repressió en aquests 25 anys per la seua militància a Maulets. Començant pel primer insubmís que hi va haver als Països Catalans, per Ferran. Continuant per la Núria Cadenes i tot el que va patir, i per les desenes de militants multats i detinguts en casernes dels diferents cossos policials, fins a dia d’avui, en què l’Andreu ha estat diverses setmanes a la presó per la seva participació a la vaga general. El nostre record més especial és, però, per a Guillem Agulló”. El públic assistent a l’acte va respondre amb una forta ovació aquestes paraules de Natxo Calatayud, antic portaveu de Maulets, que va reivindicar la història de l’organització i el seu full de servei a la lluita independentista.
“Celebrem la unitat de la CAJEI i Maulets, dues organitzacions que han demostrat la seva solvència, la seva coherència i la seva capacitat de lluita arreu del territori”. Aquesta fou una de les frases més aplaudides que pronuncià l’antic portaveu de la CAJEI, Xavi Gispert. Hi havia en el disseny de l’acte la voluntat de remarcar que la història no s’oblida, que es continua essent hereu d’un passat que s’assumeix i es mostra amb orgull. Una forma en positiu de donar per tancat el debat sobre l’abandonament del nom històric de Maulets, que tantes passions havia desfermat en les setmanes precedents a l’assemblea constituent d’Arran.
Debats oberts
L’acte també va tenir el seu espai per a la confrontació d’idees. El debat dins l’esquerra independentista és viu i l’acte no va pretendre defugir les visions contraposades que sobre molts aspectes hi ha. Així, el representant del MDT Joan Pujolàs, feina una crida a intervenir en el moviment per l’autodeterminació -és a dir, a l’ANC- i demanava “sortir al carrer, sortir més enllà dels nostres ambients de militants convençuts”. En canvi, la representant d’Endavant, Laia Hernández, contestava: “Cal que recordem tots els trens que havien de ser els últims? Des d’Endavant creiem que l’Assemblea Nacional Catalana no és, en cap cas, el nostre projecte”. El contrapunt al debat el posava el representant de la CUP, Joan Teran, en anunciar que aquell mateix matí, en el consell polític de la formació, s’havien posat les bases del nou òrgan de coordinació de l’esquerra independentista. No va faltar, doncs, en la celebració d’una passa endavant de l’esquerra independentista, l’anunci que calia treballar per a la següent.
Compromís amb el moviment juvenil
Juntament a aquestes intervencions, també hi hagué espai per donar veu al SEPC, als casals i ateneus i a Alerta Solidària, mostrant així totes les veus i tots els fronts del moviment. Finalment, dos portaveus d’Arran van fer la intervenció final, que s’inicià amb el llistat de nuclis que formen part de l’organització, dibuixant el mapa quasi complet dels Països Catalans, i continuà amb un repàs històric de les experiències de lluita precedents per finalitzar amb el compromís a construir el moviment juvenil. Les línies tàctiques d’aquest treball veuran la llum en la propera assemblea nacional que a la tardor acabarà de perfilar la nova organització de joves de l’esquerra independentista.