Prop d’un milió de persones estan a l’atur als Països Catalans. I cada mes que passa tenim notícies de nous acomiadaments i nous tancaments d’empreses. Davant d’aquesta realitat, arreu del país s’estan fent actes i xerrades per entendre en quina situació ens trobem, de qui és la responsabilitat i què cal fer per transformar la situació actual i les perspectives de futur.
>> L’ACCENT.CAT hem anat a un d’aquests actes, el que va organitzar el divendres 26 d’abril l’Assemblea del Gironès d’Endavant al Centre Cívic Sant Narcís de la ciutat. I us en fem crònica.
Divendres 16 d’abril al Centre Cívic de Sant Narcís (Girona) l’Assemblea del Gironès d’Endavant (OSAN) va presentar la campanya nacional “Capitalisme és crisi” amb una xerrada titulada “Idees per entendre la crisi”. L’acte va comptar amb les intervencions de la membre de l’àrea d’Acció Social de la CGT Mariona Parra, el professor de filosofia de la UdG Josep-Maria Terricabras, i el militant d’Endavant Víctor López.
Davant d’una cinquantena de persones de totes les edats que omplien la sala, l’acte va començar amb la intervenció de Víctor López, que va exposar breument els conceptes econòmics bàsics per entendre la crisi actual. Després de definir què són les crisis i de fer un breu repàs històric dels episodis d’estancament econòmic del sistema capitalista, va exposar les diverses etapes que ens han conduït a la situació d’avui. En aquest sentit, va posar èmfasi en la responsabilitat de bancs i caixes en la situació econòmica que estem patint, derivada en part de l’esclat de la bombolla financera generada per l’economia especulativa. López va explicar el perquè del títol de la campanya, “Capitalisme és crisi”, i va argumentar perquè des d’Endavant s’analitza que capitalisme i crisi són dos conceptes indestriables. Segons López, les crisis són fenòmens intrínsecs al sistema econòmic capitalista, generades pel seu propi funcionament i no per condicions externes. El militant d’Endavant va concloure la seva intervenció exposant la importància que des de l’organització es dóna a la campanya unitària “Que la crisi la paguin els rics” com a front comú de lluita per a defensar els interessos de la classe treballadora catalana.
Mariona Parra, que va ser la següent en intervenir, va començar explicant què és la CGT i quins són els seus eixos bàsics de treball. Parra va incidir en la importància del treball conjunt dels sindicats de base i dels moviments socials per a fer front a l’actual situació econòmica, i va posar sobre la taula la necessitat d’organitzar-se per vèncer l’individualisme imperant. En aquest sentit, també va posar èmfasi en la transcendència de la campanya unitària “Que la crisi la paguin els rics”, i en l’acció conjunta com a única via per canviar el sistema. La membre de la CGT va parlar de la importància de les Assemblees d’Aturats per a fer evident i col·lectiu un problema de gran magnitud com és l’atur, que avui ja arriba al milió de persones als Països Catalans. Va finalitzar la seva intervenció defensant la necessitat de la pedagogia i la formació com a elements bàsics per a la transformació social, així com de noves estratègies que permetin superar els cercles d’afinitat dels col·lectius anticapitalistes. Segons la membre de la CGT, la xerrada en qüestió és una bona mostra del camí que cal seguir en aquest sentit.
El darrer en participar va ser el professor de la UdG Josep-Maria Terricabras, que va començar la seva intervenció elogiant el títol de la xerrada “Idees per entendre la crisi”, ja que segons ell un dels problemes principals de la nostra societat és la manca d’idees i de voluntat per entendre el funcionament del sistema capitalista. Segons Terricabras la situació actual és el resultat de la interrelació de tres crisis; l’econòmica, la social i la crisi de valors. Sobre aquest últim concepte va recordar que el capitalisme ha guanyat la batalla de les idees, i que ha sabut inculcar una ideologia dominant que en justifica el seu funcionament. Terricabras va continuar la seva intervenció exposant la seva idea del mercat social, com a alternativa al predomini del mercat del capital imperant en la nostra vida. Per acabar la seva intervenció, va recordar la necessitat d’un canvi profund en el sistema de valors com a element imprescindible per continuar avançat cap a la superació del capitalisme.
Un cop finalitzades les intervencions es va iniciar un animat torn de paraules entre la gent que omplia la sala. El debat va girar entorn temes tant diversos com la posició dels sindicats davant els conflictes laborals, el llastimós paper que han tingut els mitjans de comunicació en l’evolució de la crisi econòmica, o les experiències de lluita locals basades en l’autogestió i en dinàmiques de consum més sostenibles.
Al finalitzar el debat, els assistents a l’acte van poder veure l’exposició informativa editada per Endavant sobre la situació econòmica actual. Aquesta exposició itinerant serà a partir d’ara i de forma simultània a diverses sales d’exposició i centres cívics de la ciutat.