El bipartidisme espanyol s’ha imposat més que mai a les principals institucions de Mallorca i de les Illes Balears, malgrat que el PSM ha millorat els seus resultats. El PP de José Ramón Bauzá ha arrasat i ha aconseguit majories absolutes molt còmodes tant al Parlament balear (27 escons), com al Consell de Mallorca (19 consellers) i a l’Ajuntament de Palma (17 regidors), on a banda de la formació conservadora només han aconseguit representació el PSIB-PSOE i la coalició entre el PSM, Entesa per Mallorca i Iniciativa Verds.
D’aquesta manera, sembla que el PP més espanyolista de la història de la democràcia a Balears ha estat el principal beneficiari de la desfeta dels regionalistes d’Unió Mallorquina, ja que ni la Lliga Regionalista ni Convergència per les Illes no han aconseguit aflorar més enllà dels municipis.
Mentrestant, el PSIB-PSOE de Francesc Antich (president del Govern), Francina Armengol (presidenta del Consell) i Aina Calvo (batlessa de Palma) ha sofert un càstig semblant al de la resta dels Països Catalans, ja que ha perdut molts suports a les urnes i cap dels tres candidats no podrà optar a la reelecció pels propers quatre anys.
Mentrestant, però, la coalició PSM-EM-IV ha aconseguit aguantar l’envestida conservadora, ja que s’ha erigit en l’única opció progressista que pot estar orgullosa de la seva campanya i resultats. Ni Esquerra Unida ni Esquerra Republicana no han aconseguit representació a les principals institucions, mentre que la coalició liderada per Biel Barceló ha millorat els resultats del Bloc tant a Palma (de 2 a 3 regidors) com al Consell de Mallorca (de 3 a 4 consellers), i al Parlament Balear han pogut mantenir els 4 escons que ja havia aconseguit el Bloc per Mallorca en 2007.
Fora de Mallorca també cal destacar que el PP ha recuperat Eivissa i ha arravatat al PSIB-PSOE el seu feu del Consell de Menorca, amb dues majories absolutes més. Mentrestant, a la menor de les Pitiüses, Formentera, s’han capgirat els resultats, ja que el PSIB-PSOE i Gent per Formentera quedaran amb la governabilitat de la institució insular, i la seva coalició al Parlament ha aconseguit endur-se l’escó que ha perdut Sa Unió (coalició del PP amb la dreta local).
La clau, en les municipals
A Mallorca només s’ha pogut rompre amb l’esquema biapartidista i majoritàriament conservador en les eleccions municipals. Si bé és cert que el PP ha revalidat i ampliat majories absolutes a nivell municipal i en diferents zones de l’illa, també ho és que altres notícies i tendències han marcat aquest panorama.
De fet, municipis com Pollença o Felanitx destaquen per haver reforçat opcions independents com la del Bloc per Felanitx o Alternativa per Pollença. A més, el PSM ha quedat satisfet, sobretot, per molts de resultats en alguns pobles, on la davallada del PSOE s’ha traduït en un augment de vots cap al aquest partit.
Finalment, formacions com Convergència per les Illes i la Lliga Regionalista Balear també han aconseguit recavar suports a nivell municipal. Els de Josep Melià (CxI) podran governar en diferents municipis, i els de Jaume Font (Lliga) seran clau per a la governabilitat d’alguns altres pobles.