Impulsen una consulta popular sobre l’ús dels antics jutjats d’Elx

consultaelxEls moviments socials elxans portaran les urnes al carrer per consultar la població sobre l’ús dels antics jutjats del barri del Pla. Es tracta d’un espai de titularitat municipal que havia estat cedit a la Generalitat per instal·lar les dependències dels tribunals. L’edifici, però, resta abandonat des de juny de  2010 pel trasllat a la Ciutat de la Justícia d’Elx.

La controvèrsia apareix quan l’anterior alcalde Alejandro Soler (PSOE) anuncia l’inici de les gestions amb les autoritats autonòmiques per tal de cedir dues plantes a la universitat catòlica privada CEU-Cardenal Herrera. Una maniobra que ja havia començat a gestar-se en febrer de 2010. El projecte preveia l’ús públic de les altres plantes de l’edifici, a canvi que el CEU s’encarregara de costejar totes les obres.

Amb l’arribada de Mercedes Alonso (PP) al govern, es redefineix el projecte per cedir tot l’edifici al CEU, un acord que se signa el novembre de l’any passat, i que és ratificat el mes de maig d’enguany per la Generalitat. Es tracta d’una cessió per trenta anys, un conveni que és aprovat sense comptar amb l’opinió de les entitats del barri.

Les primeres respostes a la cessió a mans privades del patrimoni públic il·licità es van produir el mes de març amb una manifestació de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic d’Elx que acabà a les portes de l’edifici de la discòrdia. Tanmateix, tot romangué aturat fins que a finals de l’estiu d’enguany la universitat privada anuncia l’inici de les obres a l’octubre. La imminent amenaça va mobilitzar la convocatòria a través de les xarxes socials  d’una concentració i assemblea popular el 22 d’octubre a la porta dels jutjats. Prop de cinquanta persones es reuniren a la plaça davant un fort desplegament de la policia espanyola que, amb actitud intimidatòria, havia pres els quatre cantons de l’edifici davant la possibilitat d’una ocupació. En aquesta primera assemblea es decideix crear #Elxnoesprivatitza, una iniciativa que es reunirà cada dilluns a les portes dels antics jutjats i que compta amb el suport de Joves per la Llengua d’Elx, el 15-M, l’Associació de Veïns del Pla, Dret a participar d’Elx, EUPV, Compromís i MUP.
    
En declaracions a L’ACCENT, Jeroni Rico, membre impulsor ens explica “des d’un principi el plantejament de l’assemblea és intentar canviar l’ús privat pel públic. Parlem de les necessitats del barri i de la ciutat… un hotel d’associacions, un centre social, un alberg juvenil, una escola, un conservatori… són tantes les possibilitats”. La manera de canalitzar aquestes propostes es decidirà a la segona trobada, quan #Elxnoesprivatitza decideix organitzar una consulta per demanar l’opinió dels elxans. “Ens vam inspirar en altres processos de participació popular com el del Teatre Princesa a València” explica Rico “la intenció és pressionar a l’Ajuntament i generar debat entre el veïnat que es troba molt desinformat”. La iniciativa també és una resposta l’eliminació, d’ençà l’arribada del PP, dels instruments de participació ciutadana que existien a la ciutat.

Les votacions s’efectuaran des del 17 de novembre en diferents indrets de la ciutat. S’instal·laran urnes en els mercats municipals, al mercat de diumenge al Martinez Valero, la Biblioteca Central, la UMH, al muralmob per la llengua… Els il·licitans podran pronunciar-se no només sobre l’ús dels antics jutjats sinó també sobre la cessió de 53.000 m2 de terrenys municipals a la Federació Valenciana de Golf , i és que la privatització del patrimoni públic elxà s’ha accelerat des de la majoria absoluta del PP. Per la seua banda, el PSOE, partit que va iniciar tot el procés en el cas dels jutjats, manté ara una actitud ambigua al respecte i es distancia de la cessió final.