Innova, exemple d'opacitat a les administracions públiques

Innova, exemple d'opacitat a les administracions públiques

L’operatiu policial en el marc del cas Innova, de presumpta corrupció política, ha provocat la detenció de nou persones, entre les quals hi ha la primera tinet d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, Teresa Gomis (CiU). Els detinguts han passat la nit a les dependències de la Guàrdia Civil a Tarragona i està previst que passin a disposicio judicial entre dijous i divendres. De tota manera, l’operació continua oberta, ja que el jutge ha ordenat l’escorcoll de l’Hospital Comarcal d’Amposta, a causa de la documentació trobada a l’Ajuntament de la ciutat. La resta de detinguts són Joan Maria Benet, exgerent de l’empresa Sagessa; Enric Agustí, exdirector general de Sagessa; Lluís Nualart, exdirector de l’Hospital Sant Joan de Reus i de Sagessa; José Augusto García Navarro, exdirector general de Sagessa i de l’Hospital Sant Joan; Antonio Foz, director d’aprovisionament i logística de Sagessa; Carles Abelló, director econòmic financer de Sagessa; Luís Márquez, empresari de Traider S.L; i Miguel Àngel Puig, director gerent d’Activa Mutua. Les detencions s’han produït en el marc de la peça número 4 que investiga la construcció de l’Hospital Sant Joan de Reus i que està sota secret de sumari. Els delictes que s’estan investigant són: falsedat documental, prevaricació, malversació de diners públics, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

Innova, un hòlding opac d’empreses municipals

El conglomerat d’empreses municipals Innova impulsat per Josep Prat Domènech i l’ex alcalde socialista i també ex diputat al Parlament de Catalunya, Josep Abelló. EL hòlding ha gestionat des del 2002 diferents àmbits de la ciutat com l’urbanisme, les llars d’infants o els serveis d’aigua. La importància d’Innova era tal, que al 2011 es calculava que gestionava tres de cada quatre euros gastats per l’Ajuntament de Reus. A més, els sous dels seus responsables, que no es van fer públics fins anys després de la creació del hòlding, eren astronòmics. Per exemple, el seu màxim responsable, Josep Prat, cobrava anualment 260.000 euros, dietes a banda.

El primer toc d’alert va provenir del Síndic de Greuges, que al 2009 qualificava el consistori reusenc com el més opac de Catalunya i alertava que l’Ajuntament no havia respòs nou expedients presentats pel Síndic. L’escàndol, però, va arribar, quan la premsa va investigar la figura de Josep Prat, president d’Innova i també de l’Institut Català de la Salut. El diari El País publicava al 2011 que Prat compaginava aquests dos càrrecs amb el de vicepresidència d’USP Hospitals, un dels majors grups sanitaris privats d’Espanya amb el de vicepresidència d’USP Hospitals, un dels majors grups sanitaris privats d’Espanya.

Denúncia de la CUP

El 10 de gener de 2012, la CUP va denunciar a la Fiscalia Anticorrupció i a l’Audiència Nacional una denúncia per la duplicitat de càrrecs de Prat, la qual cosa va provocar que el president d’Innova abandonés el seu càrrec al hòlding municipal l’endemà mateix. La CUP també va presentar una denúncia a l’Oficina Antifrau de la Unió Europea l’ús indegut per part del hòlding Innova d’uns 600.000 euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) invertits a Reus. Però encara quedava una altra denúncia pendent, la que es va presentar el 19 de juny a la Fiscalia Anticorrupció pels pagaments de 700.000 que l’ex director del Servei Català de la Salut, Carles Manté, va rebre d’Innova entre el 2007 i el 2011.

El 31 de julio d’aquell mateix any, es feien públics els resultats de l’auditoria del hòlding municipal fet per Faura-Casas Va ser llavors quan es va saber que dins les empreses municipals del conglomerat s’havien fet contractacions sense concurs, pagaments de sous i incentius a alts càrrecs de manera injustificada. En aquell moment, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer va afirmar que la informació a portada per l’auditoria posava punt i final a la polèmica sobre Innova. L’oposició, amb la CUP i Ara Reus al capdavant, van discrepar en considerar-la superficial, i ara sembla que el temps els hi ha donat la raó.

Demanen dimissions

Després de l’operatiu policial iniciat ahir, el regidor de la CUP a Reus, David Vidal, va recordar que la xarxa Innova compta amb la complicitat d’alts càrrecs de la Generalitat. Però va anar més enllà. “No descartem que també hi hagi complicitats per part de la Generalitat”, va afirmar Vidal en declaracions a Reusdiari.cat.

Per la seva banda, la diputada de la CUP al Parlament del Principat, Isabel Vallet va exigir dimissions immediates i, en cas que aquestes no arribin, es duguin a terme tots els cessaments que siguin necessaris. “Les dimissions han de començar a Reus, han de seguir als hospitals que formen part de la trama i han d’arribar fins a la conselleria de Salut”, va afirmar Vallet. La diputada també ha avançat que han presentat dues esmenes, una a una moció d’ERC i una altra a una moció de Ciutadans, perquè dijous que ve el Parlament decideixi si s’insta el Govern a personar-se en el cas Innova.