Joc brut de la dreta a les eleccions d’estudiants de la UVEG

eleccions UVEl passat dijous 25 de novembre, coincidint amb el dia internacional contra la violència de gènere, es van realitzar les eleccions a Claustre i a juntes de Centre de la Universitat de València. Després d’una setmana de campanya en què s’hi van registrar nombrosos incidents, el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) va obtindre el resultat més alt amb 17 claustrals, convertint-se en la força majoritària de la Universitat i relegant Campus Jove al segon lloc, amb 14 claustrals. Generació Universitària n’ha aconseguit 10; A Contracorrent, 6; el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), 5; AVEU, 4; València Universitària, 4; AVEPSI, 3 i la resta d’associacions en tenen dos o un. Així, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans hem tret un claustral més que l’any passat.

Tanmateix, hem hagut de veure com, un any més, la campanya electoral duta per algunes associacions ha estat un circ al qual, per desgràcia, enstenen acostumats (regalar condons, llepolies, orxata, llibres de Bancaixa; portar xarangues a les facultats; anar amb cotxes pels campus amb megàfons i cartells, etc.). Però enguany la cosa ha anat més enllà i s’ha passat de l’habitual joc brut a pràctiques que ratllen o passen la legalitat. Associacions com AVEU o Generació Universitària (afins al Partit Popular) anunciaven que qui volguera podia rebre entrades a discoteques o plats de paella a canvi d’una fotocòpia del DNI. Així, el dia de les eleccions en algunes facultats hi havia més de 150 vots delegats o anticipats (la xifra normal és d’entre 8 i 12), cosa que va posar en alerta alguns sindicats que també es presentaven a eleccions i ho van denunciar a la Junta Electoral, que va anul·lar aquests vots en algunes facultats.

Però no sols les associacions afins al PP utilitzen aquestes pràctiques. A la facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, València Universitària (associació de tendència neoblavera, que es defineix com a ONG) va enganyar diverses estudiantes que, en anara votar, van veure que els seus noms estaven a les llistes d’aquesta associació sense elles saber-ho. En aquesta mateixa facultat, van desaparèixer les paperetes de Claustre de l’Associació d’Estudiants de Comunicació (AEC) fins a les 12:30 del matí, quan un dels seus membres se’n va adonar. El resultat d’aquesta situació fou que AEC va obtindre 40 vots menys a Claustre que a Junta.

Cal recordar que aquesta associació, que sols es presenta a la facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, sempre ha aconseguit dos claustrals i enguany, degut a aquesta diferència, sols en té un. Veient la evident mancança de legitimitat, AEC ha fet un escrit a la Junta Electoral denunciant-ho i demanant que es tornen a repetir les eleccions a aquesta facultat amb total claredat, sotasignat per diversos sindicats de la facultat, entre ells el SEPC.

A més, ja des de principi de curs hem hagut de veure com se’ns desqualificava i se’ns criminalitzava de forma flagrant i contundent des dels altaveus mediàtics que aquestes associacions tenen sense cap tipus de base, utilitzant l’insult per l’insult, cosa que ja començaren a fer el curs passat.

Per aquestes raons, i moltes d’altres (la llista seria inacabable), la jornada electoral a la Universitat de València el passat 25 de novembre va estar tacada per la corrupció, manipulació i males pràctiques per part d’algunes associacions. Aquestes eleccions no s’ha desenvolupat amb claredat i netedat, regnant les mentides i el enganys.

Poca democràcia

Així mateix, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans continuem denunciant la falta de democràcia de la Universitat, on l’estudiantat representem més del 80% de la comunitat universitària però la nostra representació a Claustre (màxim òrgan de representació de la Universitat) és d’un 25% i al Consell de Govern (màxim òrgan de decisió de la Universitat) sols tenen cabuda cinc estudiants de 56 membres (això és menys del 10% de representació). En aquestes darreres eleccions, tot i que supera el percentatge de l’any passat, poc més del 15% dels estudiants i estudiantes van exercir el seu dret a vot i això deslegitima els resultats finals. Tot i això, des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, valorem molt negativament el fet que la presència de la dreta haja augmentat a la Universitat de València els últims anys, amb l’objectiu de fer-se un lloc en la Universitat, una institució que ha de ser crítica i ha de formar ments crítiques, on ha de regnar la raó i el respecte mutu i on no han de tindre cabuda ni el joc brut ni la falta de respecte, i dia rere dia veiem com l’essència de la institució s’està perdent.

Universitat irresponsable

Per altra banda, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans lamentem molt la poca responsabilitat de la Universitat en convocar les eleccions el Dia contra la Violència de Gènere, coincidint amb la manifestació que es convoca tots els anys a València. Això vol dir que aquest dia no es van poder fer actes en commemoració per part dels sindicats i associacions que es presentaven a les eleccions (el Reglament Electoral prohibeix fer actes la jornada electoral).

I aquesta situació encara és més greu tenint en compte que la pròpia Universitat va aprovar l’any passat el I Pla d’Igualtat. Per això, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va fer un escrit denunciant-ho però com ja va sent habitual, no se’ns va escoltar.

Ens resulta, si més no, incoherent i inapropiat que la Universitat faça aquest tipus d’accions com també el fet de participar en unes Jornades “contra el Terrorisme” realitzades per AVEU, que van comptar amb la presència de la Secretària General de la Universitat de València i el Vicerector d’Economia. Ens preocupa especialment el gir cap a la dreta que pareix que està fent la Universitat de València des dels últims temps i que amb l’arribada d’Esteban Morcillo i el seu equip rectoral s’està fent cada vegada més evident.

*Membre del SEPC