El passat 23 de maig, en el marc de la jornada en defensa del convenis col·lectius [vegeu la secció d’economia d’aquest número], es visualitzà per enèsima vegada l’estratègia divergent entre el pactisme d’UGT i CCOO i la voluntat combativa d’altres sindicats. En el cas del sector del lleure, la COS va convocar una jornada de lluita a Barcelona com a alternativa combativa a la vaga ritual convocada per les centrals majoritàries.
La jornada de lluita va començar amb la notícia de l’atac a la seu de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure i l’Educació (ACELLEC) i algunes empreses del sector com Pere Tarrés i TENO, que van ser assenyalades com les responsables de l’empitjorament de les condicions de les treballadores. Acció que des de la sectorial de Lleure de la COS es va qualificar com a “legítima”.
A les 9.00 h del matí es concentraven a la Plaça Sant Jaume de Barcelona el primer grup de persones disposades a recórrer el centre de la ciutat assenyalant els culpables de la situació del sector. Els primers en ser assenyalats foren la Generalitat i l’Ajuntament, a qui s’acusava d’externalitzar serveis públics i socials al millor postor, de promoure i concedir concursos públics amb unes condicions de partida denigrants per la qualitat del servei i les treballadores i de permetre l’entrada de multinacionals en la gestió de projectes socials.
Al cap d’una hora, aquest grup es dirigí en manifestació cap a la seu de l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) i La Confederació, dues de les tres patronals del sector que estan bloquejant la negociació del 3er Conveni Col·lectiu. Al migdia es realitzava una assemblea de treballadores del lleure, en què hi participaren més d’un centenar de persones i on es discutí sobre com engegar dinàmiques de lluita en les empreses del sector i s’acordà convocar una nova assemblea oberta el 29 de maig.
Les mobilitzacions van continuar a la tarda davant la seu de Foment on la COS havia convocat una concentració en contra la finalització dels convenis. La concentració va tallar Via Laietana durant més d’una hora i va llençar consignes anticapitalistes i a favor de la lluita sindical de base i col·lectiva. Per acabar i coincidint amb el pas de la marxa de CCOO i UGT per Foment, les concentrades també van voler mostrar el rebuig al sindicalisme pactista i de despatx, es va denunciar la desinformació sobre tot el procés del conveni i es van cridar proclames en favor d’un programa de lluita continuat i de base. Precisament, una de les principals reivindicacions de la COS-Lleure és que el procés de negociació del conveni impliqui els treballadors i treballadores, de manera assembleària, i que no es faci a través de les cúpules sindicals.