Desenes de joves, residents als barris catòlics de Belfast i altres indrets nord-irlandesos, s’han enfrontat a la policia, en els pitjors disturbis registrats els darrers anys al nord de l’illa. Els enfrontaments han estat succeint-se les darreres nits i s’han centrat en els barris catòlics de la capital, concretament en North Belfast. Els joves han atacat la policia amb cocktels molotov, pedres i nombrós mobiliari urbà. Segons fons de la policia, uns 40 agents han estat ferits durant les batusses, sense que s’haja informat del nombre de manifestants que han estat ferits o detinguts.
La revolta s’ha produït després que la comunitat protestant/unionista celebrés el passat diumenge, 12 de juliol, la major marxa orangista que recorre la ciutat.
Aquesta marxa, organitzada per l’ordre d’Orange, conmemora la victòria de Guillem III d’Orange sobre les tropes del catòlic Jaume II en la batalla de Boyne en 1690. Les marxes, que moltes vegades transcorreixen pels barris republicans, i que estan protegides per forts dispositius policials i militars, són un símbol de la dominació i la lleialtat a la corona britànica. La comunitat republicana veu en aquests actes una provocació i, any rere any, estan marcats per la tensió i la violència entre ambdues comunitats.
Així però, els darrers anys s’ha intentat arribar a acords per a que aquesta tensió disminuexi i les marxes són acordades per una comissió formada per unionistes i republicans que juntament amb la Comissió de Desfilada marquen el recorregut a seguir.
Aquest any, en un intent de donar normalitat i atreure turistes, els comerciants de la ciutat de Belfast havien acordat obrir les seues portes, però un cop més les tensions polítiques han sorgit i la violència ha tornat als barris i ciutats del nord d’Irlanda.
Per la seua banda, el Sinn Féin ha declarat que els disturbis estan provocats per faccions disidents repúblicanes contraries als acords de pau de Divendres Sant (1998) i properes a l’autodenominat IRA-Autèntic.