L'1 de maig més massiu i anticapitalista dels darrers anys

L'1 de maig més massiu i anticapitalista dels darrers anys

Les mobilitzacions d’aquest 1 de maig han estat massives i s’han estès com una taca d’oli arreu del territori. Si bé les manifestacions dels sindicals oficials han reunit més gent que en molts anys, allò destacable és l’augment de les manifestacions convocades des d’espais anticapitalistes, amb presència de l’esquerra independentista. Un augment numèric de manifestants i una extensió territorial cap a les localitats mitjanes, però també petites, demostrant així la vitalitat de la xarxa social que s’ha anat teixint en els darrers anys i que ha donat com a fruit assemblees de drets socials i plataformes anticapitalistes que dinamitzen la resposta contra la crisi i el capitalisme.

Primer de Maig intens a Barcelona

L’1 de maig a Barcelona s’inicià el dia abans al barri de Gràcia. Una manifestació convocada per l’esquerra independentista i que va aplegar més d’un centenar de persones es va veure encerclada per tres centenars de policies. Les columnes d’antidisturbis desfilant en ple barri de Gràcia, escopeta en mà i amb les màscares de gas penjant del coll van alarmar el veïnat del barri, que passat l’ensurt inicial els va respondre amb xiulets i algun repic de cassoles. La manifestació va finalitzar, aconseguint evitar la provocació dels agents. La polèmica generada per l’actuació va saltar a alguns grans mitjans i va ser el preludi de l’estratègia policial que viuria Barcelona l’endemà.

Al matí del Primer de Maig, la ciutat acollia diverses manifestacions. La oficial, la de la CGT, la de la CNT i la de l’esquerra independentista. Aquesta darrera va reunir unes cinc-centes persones que van recórrer el barri del Raval per finalitzar a l’indret on fou abatut Salvador Seguí.

A part de les manifestacions sindicals, el matí també va viure un escarni al domicili de Boi Ruiz. Una quarantena de persones s’han plantat davant del domicili del conseller de salut a la Plaça Tetuan, cridant consignes contra el saqueig de la sanitat pública. L’acció ha finalitzat amb l’encartellada a l’entrada de l’edifici de cartells on es denunciava el paper de Ruiz en el robatori a la sanitat del Principat.

La manifestació anticapitalista de la tarda va aplegar més de 15.000 persones. Un salt important si es té en compte que fa 3 anys només en va aplegar 2.000. La marxa va recórrer diversos carrers de l’Eixample, des de la Plaça dels Països Catalans fins als Jardinets de Gràcia. Va rebre el suport dels bombers i del personal sanitari al seu pas pel parc de bombers de l’Eixample i per l’Hospital Clínic. A mesura que la marxa anava avançant, la pressió policial s’anava fent asfixiant. Centenars d’antidisturbis tallaven els carrers laterals per on passava la marxa, amb les màscares de gas col·locades. Després de diverses provocacions, i quan la manifestació s’acostava al final, s’iniciaren les primeres càrregues, les provocacions i la ràtzia amb què la policia va voler deixar la seva petja a la jornada.

Primer, foren càrregues puntuals per a provocar els manifestants. Després, es partí la manifestació en tres parts. Davant d’aquesta situació, es decidí desconvocar la marxa. Els uniformats -i emmascarats- continuaven, però, tallant els accessos a la Diagonal i al Passeig de Gràcia, mentre mantenien el carrer Còrsega -on hi ha la seu de CiU- completament blindat. La policia tampoc no deixava marxar els manifestants pel metro. Així, obligant els manifestants a romandre al mig de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal, començaren les primeres passades de furgones a tota velocitat. Càrregues gratuïtes a la gent que intentava marxar i persecució de manifestants fins i tot a l’interior d’alguns bars. Càrregues contra veïns que protestaven per algunes detencions. Fotògrafs identificats, manifestants a qui s’obligà a esborrar fotos de dispositius mòbils. Un autèntic estat policial que anuncia a la perfecció la nova dimensió social, econòmica i política a la que s’està endinsant el sud d’Europa.

El BUA aplega més de 1.000 persones a València

Aquest primer de maig entre 1.000 i 1.500 persones s’han manifestat pel matí a València amb el Bloc Unitari Anticapitalista (BUA), l’espai de treball conjunt de l’esquerra independentista de l’Horta -Endavant (OSAN), la COS, el SEPC, Arran i Alerta Solidària-, la Confederació Nacional del Treball (CNT) i altres col·lectius com la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat (CAS), la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques de Burjassot, la Plataforma d’Aturats de Montcada l’Ateneu Popular de Montcada i l’Assemblea del 15M d’Algirós.

El BUA ha començat la marxa seguint el mateix recorregut que han fet el sindicats majoritaris, però a la meitat del recorregut s’ha desviat cap a la cèntrica plaça del Patriarca, on ha tingut lloc l’acte polític anticapitalista.

Antònia, membre del BUA, ha sigut l’encarregada de llegir el manifest unitari del primer de maig, un text que, davant l’actual ofensiva del sistema capitalista (amb retallades i pèrdues de drets socials i laboral), ha apel·lat a “la unitat d’acció de totes aquelles que rebutgem el pacte social, la pau social”.

El manifest també ha criticat el model sindical que representen les centrals majoritàries i ha proclamat la necessitat d’uns sindicats “que defensen l’acció organitzada de la classe treballadora en la salvaguarda dels seus interessos fins al nostre alliberament com a classe en tots els terrenys (econòmic, laboral, social, de gènere i identitari). Uns sindicats que realment lluiten per una societat sense classes i on el dret a decidir dels pobles estiga garantit”.

L’acte polític ha acabat amb una crida “a tota la classe obrera i popular de la nostra comarca, l’Horta, amb l’objectiu d’iniciar totes les lluites possibles, de forma unitària, als carrers i als centres de treball. Una lluita per, no sols aturar la violència del capital, sinó per revertir-la”.

Bloc anticapitalista i independentista a Alacant

A Alacant, l’Esquerra Independentista del Sud participà amb ànims i combativitat en una nova jornada de lluita per a la classe obrera, informa Aquil·les Rubio. Darrere la pancarta signada per les organitzacions que treballen diàriament a la ciutat, Endavant (OSAN), Arran, Sepc, així com la Coordinadora Obrera Sindical, s’aplegaren desenes de persones que cridaren al llarg de tot el recorregut consignes com ara “dona treballadora, rebel i lluitadora”, “lluita, ruptura, independència, la història s’escriu amb desobediència” i “nosaltres produïm, nosaltres decidim”, lema triat per les organitzacions per a aquest Primer de Maig.

En arribar a la Rambla, les organitzacions de classe que conformàvem el bloc anticapitalista de la manifestació hem realitzat un acte polític, amb les intervencions d’Arran i els CJC, una treballadora acomiadada de l’empresa de matalassos Horizzontal, membre dels Comitès per la Unitat Obrera, el PCPE, i l’esquera independentista; Alícia Moragues, responsable de l’àrea de gènere de la COS, s’ha adreçat als assistents incidint en els eixos del manifest unitari de les organitzacions de l’EI.

Mobilitzacions a altres ciutats del País Valencià

A Elx unes 5.000 persones s’han participat de la manifestació unitària. Al marge dels sindicats institucionals, han amb comptat amb bloc propi la CNT i l’Associació El Tempir, que ha reclamant serveis públics, de qualitat i en valencià. També la la PAH ha desplegat pancarta pròpia. Al bloc del Tempir s’han ajuntant els independentistes -afiliats a la COS- i cal destacar que per primera vegada s’hi han vist nombroses estelades en aquesta Diada.

A Castelló de la Plana la manifestació anticapitalista ha estat convocada per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa. La manifestació ha fet un recorregut diferent al dels sindicats institucionals i ha acollit vora les 800 persones, darrere del lema “Continuen les retallades socials i laborals, continua la lluita”.

En acabar la manifestació s’ha realitzat un acte polític a la plaça l’Ereta, on s’han llegit els manifests (l’unitari i els de la CGT i del PCPE, integrants de la coordinadora juntament a les organitzacions de l’EI). La manifestació ha transcorregut sense incidents i en acabar hi ha hagut dinar popular i la presentació de la Caixa de Resistència de La Plana.

A Gandia el Bloc Anticapitalista ha acabat amb l’absència de manifestacions per commemorar el Dia del Treballador, informa Carles Miret. El Bloc, constituït per diverses organitzacions i sindicats (CGT, COS, STEPV, PCPV, Endavant, Arran i l’Assemblea d’Estudiants de l’Escola Politècnica Superior de Gandia), ha reunit unes 250 persones sota el lema “El poble contra el poder del capital”. El recorregut s’ha iniciat a les 12h la porta de l’Hospital Francesc de Borja i ha transcorregut pel passeig de les Germanies. S’ha aturat davant de la seu del PP de la localitat, per visualitzar alguns dels culpables de la crisi i, finalment, s’ha endinsat en el centre històric per acabar a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest unitari i amb la crida a les properes mobilitzacions, sobretot un desnonament per a l’endemà.

Manifestacions en diverses poblacions del Principat i a Mallorca

A Sabadell, la mobilització anticapitalista ha tornat a ser multitudinària per segon any consecutiu, aplegant unes 1.500 persones, una part de les quals hi han convergit des de Ripollet, Cerdanyola i Terrassa. Al mateix Vallès, a Sant Cugat, unes 150 persones es manifestaven en el que és la primera mobilització que es fa pel Primer de Maig en aquesta ciutat.

A Manresa, la manifestació ha aplegat unes 400 persones convocades també per col·lectius anticapitalistes i de l’esquerra independentista. A Mataró se n’han aplegat prop d’un miler convocades pels sindicats CGT, IAC i COS. A Igualada se n’hi han reunit mig miler, mentre que a Vilanova se n’aplegaven centenars. A Vilafranca del Penedès l’assistència ha sigut de més de 150 persones, que han partit de la plaça de la Vila. Marta Raventós, membre de l’Assemblea pels drets socials de Vilafranca, ha valorat “molt positivament el treball conjunt amb els diversos col·lectius que han participat a la manifestació”. “És imprescindible que prenguem consciència col·lectivament i que prenguem els carrers davant les agressions del capitalisme”, ha afegit Raventós.

També unes 200 persones es manifestaren el dia anterior a Santa Coloma de Gramenet.

A Tarragona la manifestació ha aplegat 300 persones, bàsicament convocades per l’esquerra independentista. Una xifra força alta si es té en compte que tant CGT com COBAS s’havien retirat de la convocatòria perquè van considerar que calia reforçar la manifestació unitària amb CCOO i UGT. A Girona també alguns centenars de manifestants s’han aplegat a la convocatòria d’Al Carrer! La Seu d’Urgell també ha vist com un centenar de veïns es mobilitzaven amb la crida de l’Assemblea de Drets Socials.

A Mallorca, 200 manifestants han secundat la convocatòria del Bloc Unitari Anticapitalista.

</param>