La 3a Marxa Feminista recorre els carrers de Mataró

El passat dissabte 21 de març va tenir lloc la 3a Marxa Feminista amb el lema “Deixem de morir en vida, fem visibles totes les violències contra les dones”. La marxa, convocada per Maresme Feminista, coordinadora on participen col·lectius i persones a títol individual de Mataró i el Baix Maresme, va aplegar més d’un centenar de persones vingudes d’arreu del Maresme tot i el mal temps i l’amenaça de pluja.

Un tall de la N-II per denunciar el feminicidi

La marxa va engegar amb un tall de la N-II davant l’estació de trens de Mataró. Aquesta acció, que es va allargar durant uns 5 minuts, va servir per denunciar el feminicidi, cantant consignes com “davant del dubte, tu la vídua”, “no són morts aïllades, és un feminicidi” o “no hi som totes, falten les mortes”. Seguidament, es va llegir un text que ressaltava que “Ja n’estem fartes de sentir impotència davant de cada assassinat, cada nova víctima del patriarcat.”
La marxa va pujar cap al centre de Mataró entre consignes com “ni oprimides pel patriarcat, ni explotades pel capitalisme”. Algunes assistents van desplegar una pancarta en solidaritat amb les 8 condemnades per encerclar el parlament el 15 de juny de 2011.

Una acció denuncia la doble explotació a les dones

En arribar a la Plaça Santa Anna es va escenificar una performance on un home i una dona anaven rebent les càrregues del treball, tant remunerat com reproductiu i de cures, de manera desigual en forma de caixes de cartró. L’acció volia denunciar l’injust repartiment del treball i la doble jornada laboral que tenen les dones. La representació va acabar exigint la visibilització, reconeixement i socialització del treball de cures i convocant a la Vaga de Totes el proper 19 de maig.

La marxa va reprendre el seu camí pel carrer Barcelona, un dels més comercials de Mataró, entremig d’aparadors de marques ben conegudes cridant “la talla 34 m’apreta la patata” i altres consignes contra la pressió estètica mentre s’enganxaven cartells i enganxines en alguns aparadors. Va pujar cap a la Plaça Santa Maria i el carrer Nou fins arribar a la Riera, el gran eix comercial de Mataró.

Una ocupació de Zara per denunciar els cànons de bellesa

Arribada a la Riera, la capçalera i una bona part de les participants van entrar a la botiga de Zara i van ocupar el rebedor durant uns minuts cridant consignes mentre a l’exterior s’encartellava un mural assenyalant que “els cànons estètics són violència”. La marxa va finalitzar amb la lectura d’un manifest denunciant “un model canònic de cap i de cos, ben clar i determinat en totes les esferes de la societat: a la televisió, als anuncis, al cinema, a les botigues. […] Hem de plantar cara a aquest sistema que ens analitza, condiciona i determina com hem de ser”. Després dels crits de “Visca la lluita feminista” es va donar per desconvocada la marxa entre aplaudiments.

Una persona identificada pels mossos d’esquadra

Un cop desconvocada, i quan la gent ja s’havia anant dispersant, una desena de mossos d’esquadra, entre uniformats i de paisà van seguir un grup d’assistents fins encerclar-los al carrer sant Cristòfol. Els agents van produir moments de tensió per la forma en la qual pretenien identificar selectivament una d’elles. Els agents van assenyalar com a única raó de la identificació haver participat a la marxa.