La Gran Festa de la Calçotada de Valls, enguany declarada lliure de transgènics, ha servit al col·lectiu Transgènics Fora!, l’ADV Ecològica Gent del Camp i la plataforma Som lo que Sembrem per presentar públicament la campanya “Transgènics 0,0%”, en rebuig a la recent normativa europea d’agricultura ecològica. A més, han realitzat una jornada plena d’actes al voltant de la lluita agroecològica, la Sobirania Alimentària i en contra dels transgènics.
El 2008 ha estat un any important pel moviment antitransgènic català. S’han recollit més de 105.000 signatures en suport de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar Catalunya lliure de transgènics. Impulsada per la plataforma Som lo que Sembrem, té com a objectiu que el Parlament de Catalunya prohibeixi els cultius que continguin organismes modificats genèticament (OMG), així com la investigació dels seus efectes i exigir un etiquetatge clar dels aliments que en contenen i els que no.
Està previst que el proper mes de maig es faci pública la decisió institucional respecte la ILP. És per això que els col·lectius antitransgènics consideren que els propers mesos seran decisius. En aquest sentit, el portaveu de la Jornada, Albert Ferrer, assegura que ara “és el moment d’intensificar la lluita i incrementar les accions” i que aquesta jornada “ha de ser l’inici de les mobilitzacions, doncs fins ara ens hem centrat en recollir signatures i ara s’ha de fer pressió social i sortir al carrer per demostrar que tenim un suport real”.
Així, a partir d’avui mateix s’inicia la campanya “Transgènics 0,0%”, en resposta a la nova normativa europea d’agricultura ecològica, en vigor des de l’1 de gener d’enguany, que permet fins un 0,9% de contaminació genètica als productes “ecològics”. Unes contaminacions que “són les que han eliminat els conreus de blat de moro ecològic i han comportat una pèrdua de biodiversitat”, segons el mateix Albert Ferrer.
Així doncs, els propers mesos tenen previst estendre la campanya arreu del territori, que finalitzarà amb una setmana d’accions descentralitzades al març i una manifestació estatal el 18 d’abril a Saragossa.
Èxit de la jornada
Albert Ferrer s’ha mostrat satisfet de la participació en els actes d’ahir. Al matí es van mostrar unes 15 parades de productes agroecològics i es va participar al cercavila oficial de Valls amb disfresses i consignes antitransgèniques. La calçotada, on es van exhaurir totes les racions previstes, i la taula rodona on es va presentat la campanya varen completar la jornada.
D’altra banda, aquest dimecres 28 de gener el Consell Comarcal de l’Alt Camp debatrà una moció per convertir la comarca en “lliure de transgènics”, declaració que ja s’ha aprovat a molts altres indrets dels Països Catalans com la Catalunya Nord, Celrà, les Illes Balears, el Baix Penedès o Berga.