La censura del règim franquista, protagonista dels Premis Octubre 2009

Vicent Sanchis en l’apartat d’assaig (Premi Joan Fuster) per Franco contra Flash Gordon, Manuel Molins en teatre per Dones, dones, dones, Rafa Gomar en novel·la (Premi Andròmina) per Andròmines i Lluís Calvo en poesia (Prem Vicent Andrés Estellés) amb Col·lisions, han estat els guanyadors dels Premis Octubre, que enguany han celebrat la seva 35ena edició. L’obra de Sanchis analitza la censura patida pel còmic nord americà Flash Gordon a Espanya en diverses etapes del règim franquista, i permet estudiar les restriccions a través de codis polítics o morals que imposava el franquisme en la indústria de l’edició.

+ Crònica de la Setmana Octubre

Vicent Sanchis ha afirmat que “l’evolució del règim es veu en l’evolució de la censura aplicada al còmic, i el Flash Gordon original nord americà m’ha servit de referència per veure com anaven manipulant la versió espanyola.” Una mostra d’aquesta manipulació és que l’heroi del còmic va ser utilitzat als Estats Units com a símbol de la resistència nazi, però evidentment Espanya no podien circular exemplars d’una publicació que criticava els aliats alemanys. Així doncs es va optar per ometre sense miraments la publicació d’aquesta aventura. Però la censura no afectava només l’àmbit polític sinó també el moral. Com és sabut, un dels pilars de la dictadura era la defensa dels valors tradicionals, i Flash Gordon també va patir aquesta hipocresia. En més d’una publicació espanyola d’aquest còmic veiem com els nus femenins de la versió americana, aquí apareixen ridículament tapats per la mà d’algun dibuixant pressionat per la censura.

En les altres disciplines dels Premis Octubre, Manuel Molins ha estat el vencedor del premi de teatre amb Dones, dones, dones, segons ell “un homenatge a les dones, que durant dos mil anys han estat ocultades i silenciades.” L’obra de Molins analitza la psicologia femenina a través del monòleg interior i amb tocs de mitologia clàssica. El jurat ha destacat la viabilitat de ser representada a l’hora d’atorgar-li el premi.

Lluís Calvo amb Col·lisions ha construït un conjunt de faules sobre el pas del temps amb protagonistes grotescos i inadaptats socialment. I per últim, Rafa Gomar s’ha endut el guardó a la millor novel·la . En la seva primera novel·la llarga, Gomar construeix del procés de dol d’un periodista, després que se li mori la dona, i segons l’autor ret homenatge a la ciutat de València.


Periodisme, cinema i literatura a l’Octubre

FELIP PINEDA, BENISSA

Del 26 al 31 del passat mes se celebrava a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) la Setmana Octubre. El motiu era el lliurament dels Premis Octubre, que tots els anys homenatgen a persones o institucions amb una contribució destacada a la cultura catalana. En aquest context, es van realitzar tot un seguit d’actes que van culminar el dissabte 31 amb la cerimònia d’entrega dels guardons. D’entre totes les activitats programades, destaca el Congrés de Mitjans de Comunicació, que amb 18 edicions a l’esquena s’ha convertit en una cita de referència per a professionals i teòrics de la comunicació. Coordinat per Rafa Xambó (UV), Josep Lluís Gómez Mompart (UV) i Enric Marín (UAB), el congrés d’enguany s’estructurava al voltant de tres eixos: el periodisme, el cinema i la literatura. Aquestos tres temes i els vincles que existeixen entre ells van ser abordats des de diverses perspectives per personatges de rellevància al món comunicatiu.

Cal destacar la xerrada de l’historiador del cinema Mirito Torreiro, que inaugurava el congrés i va fer una profunda anàlisi de la situació actual de la crítica de cinema a la premsa i la seua decadència. També la conferència de la professora Giulia Colaizzi sobre la qüestió de gènere i els discursos de poder al cinema i la d’Albert Chillón, que va oferir una visió antropològica del procés de creació cultural. No va quedar enrere el polèmic escriptor Ferran Torrent, que va contestar de manera directa i desenfadada les preguntes dels assistents ni les dues taules redones que s’hi van realitzar. La primera, amb Octavi Martí, Ventura Pons i Joan Álvarez sobre les adaptacions literàries i la segona, al voltant del documentalisme, amb la intervenció de Mercè Ibarz, Toni Canet i Montse Armengou. També van ser presents al congrés Alfons Cervera, Martí Domínguez, Enric Bordería, Marià Sánchez, Jenaro Talens i Hugh O’Donell. Al final de cada jornada es va projectar una pel·lícula, entre les quals vam poder veure la famosa Sostiene Pereira, l’excel·lent documental De nens i la producció de 2009 L’ombra del poder.