La copa confederacions esdevé l’escenari de massives protestes

En aquestes dates està tenint lloc a Brasil l’anomenada Copa de Confederacions de futbol, que enfronta als campions dels diferents continents i el campió del món en un torneig que esdevé un previ de luxe a la celebració del Mundial de Futbol, un dels principals esdeveniments esportius del planeta.

brasilL’amfitrió del torneig sempre és l’estat que s’encarrega d’organitzar els propers mundials de futbol, en aquest cas Brasil. Tot estava preparat per a que el gegant sud-americà consolidara la seua imatge internacional de país emergent amb una economia en continu creixement, la qual, segons els seus dirigents, està contribuint al desenvolupament del país i la reducció de la pobresa. Brasil, un dels estats més importants de Sud-Amèrica pretenia a consolidar-se a nivell mundial com a una potència regional capaç d’organitzar grans esdeveniments internacionals d’aquestes característiques.

La realitat però ha mostrat la cara més crua de la realitat brasilera, una pujada en les tarifes dels transports ha desencadenat una sèrie de persistents revoltes que s’han estès arreu del país, demanant una redistribució més equitativa dels recursos, la correcció de les profundes desigualtats que assoten el país i la reorientació de les quantitats ingents de capital que s’estan destinant per al Mundial, en benefici de l’educació, la sanitat i els serveis socials.

En un primer moment el govern de Dilma Rosseff tractà de restar importància al problema, però ràpidament se n’adonà que les protestes tenien una base associativa, política i sindical sòlida i que movien a sectors socials molt diversos i que, per tant, no podien ser tractades amb un enfocament exclusivament repressiu.

És per això que el govern ha convocat a alguns líders polítics i sindicals a una reunió per tal d’aturar les revoltes. Caldrà veure però quina actitud i quin control tenen aquests líders sobre unes masses en les que ha crescut la indignació, així com el nivell de conscienciació i organització d’una revolta que de moment no sembla anar més enllà d’un esclat espontani de ràbia front a la injustícia.

 

+ info: Espai Fàbrica: Revolta al Brasil, l’altra cara del creixement d’una potència emergent