Després de les vuit edicions anteriors el 19 de novembre es va celebrar la novena Escola de Tardor de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a Reus (Baix Camp). L’escola consisteix en unes jornades de formació de caire sindical i sociolaboral i a més van intentar solucionar els problemes teòrics i dubtes que les persones assistents tenien com a conseqüència de la nova situació econòmica. El casal Despertaferro de Reus va oferir les seues imponents instal·lacions per realitzar les jornades a les quals van assistir entre vint i trenta persones d’arreu dels Països Catalans: Alacant, Barcelona, Amposta, València, Salt, Montcada, Sabadell… A més, les jornades estaven obertes “a tota persona afiliada a la COS, així com qualsevol persona treballadora, militant a les organitzacions de l’Esquerra Independentista, o en qualsevol altra organització o sindicat, i que mantingui un contacte habitual i de confiança amb la COS”.
Cap a les deu del matí s’encetà l’esdeveniment i en aquell primer bloc es van tractar nocions i conceptes bàsics de sindicalisme (alliberada, secció sindical, delegada, representant, subvencions, eleccions sindicals, ERO, etc.). Més tard s’entrà a explicar en profunditat com es crea una secció sindical i es va ressaltar la gran importància d’aquest concepte, segons la militància de la COS que explicà el concepte: “En el moment que una afiliada o afiliat del sindicat té un conflicte a un centre de treball és imprescindible la creació d’una secció perquè la defensa jurídica, en cas de patir qualsevol tipus d’atac, serà molt millor, ja que no serà un atac a una persona treballadora sinó a una persona que està realitzant una activitat sindical i es pot prendre com una represàlia per part de l’empresa”.
L’ambient distés i el diàleg entre dubtes i respostes també arribà a temes com els Punts d’Informació Laboral, l’acció sindical als centres de treball o els contractes d’obra i servei que sovint pateix el grup treballador més jove. El repàs sobre aquests conceptes teòrics es va fer de manera aclaridora i tractant de no provocar dubtes, objectiu difícil atès que són termes jurídics i legals que usen un llenguatge farragós.
Jornades descentralitzades
Des de la COS també es féu una proposta per continuar realitzant jornades de formació arreu del país i amb temàtiques diferents: prevenció de riscos laborals, immigració i estrangeria, acció sindical en plena precarietat, història del moviment obrer i del sindicalisme als Països Catalans al segle XX, etc. L’objectiu és crear una xarxa de xarrades-debat que puguen arribar a persones de tot el país per explicar conceptes fonamentals per la lluita laboral.