La història és necessària per entendre el present i per lluitar de cara a un futur millor. Aquesta podria ser la màxima seguida per Arran en els actes que l’organització juvenil de l’esquerra independentista ha dut a terme durant avui el matí, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya.
A les 10:30 un centenar de persones s’han reunit al carrer Ferran per fer el tradicional homenatge a Gustau Muñoz, militant independentista i socialista de la Unió de Joventuts Marxistes i Leninistes que va morir assassinat per la policia espanyola l’11 de setembre de 1978, amb tan sols 16 anys. 36 anys més tard, l’homenatge organitzat per Arran ha comptat amb la intervenció de militants de l’Esquerra Independentista, antics companys de lluita de Gustau Muñoz, i el periodista de La Directa Jesús Rodríguez. Tres intervencions que han tingut un denominador comú: la necessitat de la memòria per mantenir la lluita actual. En els diversos parlaments que s’han realitat, s’ha afirmat en diverses ocasions que Muñoz va morir com a víctima de la “falsa transició”, precisament quan ara, segons s’ha afirmat des de l’escenari “vivim un altre moment de transició d’un sistema opressor i corrupte”. Pilar, companya de lluita de Gustau ha assenyalat el 9 de Novembre com la data clau per seguir lluitant per la independència i el socialisme, perquè segons ha afirmat “sense organització de classe no hi ha alliberament possible”. Per últim, Jesús Rodríguez ha recordat que morts com la de Gustau Muñoz eren encobertes per la policia político social de l’època, amb representants de la policials com Francisco Álvarez o Alfredo Argüelles. Dos noms que han tingut força recorregut en l’historial repressiu de la policia espanyola, ja que van formar part dels GAL. Cal recordar que, com ha dit Rodríguez, actualment Argüelles és el cap del servei del 091 a la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana, a Barcelona.
Joves desobedients
Sota el lema “Res no ens atura, joves desobedients pel futur de tot un poble”, Arran ha abandonat el carrer Ferran per dirigir-se cap al Passeig del Born, on ha tingut lloc l’acte polític de l’organització juvenil. Un acte polític que ha estat marcat per les crides a la desobediència civil, per tal d’aconseguir una “ruptura definitiva” amb el règim decadent que va néixer després de la transició espanyola, amb l’objectiu de cosntruir “un futur lliure per a les classes populars dels Països Catalans”. Una desobediència que, segons Arran, és l’única via per mantenir el mandat popular del 9 N. Al mateix temps, l’organització juvenil assegura que les forces que lideren l’anomenat “procés sobrianista” no tenen cap intenció de desobeir la legalitat vigent. Per això mateix, segons Arran, cal que el centre de gravetat polític recaigui a la classe treballadora, ja que és l’única garantia que la independència comproti, també la ruptura amb el sistema.
Un cop finalitzat l’acte polític, al mateix Passeig del Born ha començat la manifestació per la libertat dels presos i preses polítiques catalanes sota el lema “Amnistia i llibertat!”, convocada per Rescat, l’organització de suport als presos i preses polítiques.