Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha fet públic el nom de la falla que s’ha endut el tretzè premi Arc Iris, guardó amb el qual es reconeix a aquelles falles que, dins de l’enginy i la crítica, millor reflectisquen la diversitat sexual, de gènere i familiar. Enguany el jurat de Lambda ha decidit que, d’entre totes les comissions que s’havien inscrit en el concurs, la falla que mereixia el guardó era la de Na Jordana, de la Secció Especial.
Na Jordana ha rebut el premi, no per una, sinó per tres escenes que mostren diferents realitats del col·lectiu LGTB com són les famílies formades per persones del mateix sexe, la capacitat d’estimar independentment del sexe o el gènere, i una referència a la Llei d’Identitat de Gènere que, des de fa huit anys, permet a les persones transsexuals canviar el seu nom i el seu gènere en la seua documentació.
Des de Lambda han destacat que feia anys que no participaven tantes falles en aquest premi i que la decisió ha sigut complicada per la incorporació positiva dels drets de les persones LGTB en els monuments fallers. Com tots els anys, Lambda està participant també de la festa fallera amb una campanya de prevenció del VIH amb el lema “Estes Falles, amb caloret o sense, usa condó sempre” i que el voluntariat de l’associació està repartint durant les mascletaes.
A més, ja que durant les Falles encara és comú escoltar càntics homòfobs com el de “maricón el que no bote”, des de Lambda s’han posat en contacte amb la Junta Central Fallera, diferents agrupacions falleres i la Federació de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana per a animar-los a eradicar aquests actes homòfobs, així com instar a totes les persones que participen de les nostres festes populars a gaudir de les mateixes sense discriminacions cap a cap persona. “Ens ha sorprès molt gratament la bona acollida que ha tingut la campanya “Borinot el que no bote”, doncs hem vist com s’han anat sumant a ella moltíssimes comissions falleres de tot el País Valencià, personalitats de la cultura, partits polítics, bandes de música, associacions, etc, la qual cosa ens demostra que estem en el bon camí per a aconseguir unes festes sense discriminació”, ha expressat Fani Boronat, coordinadora general de Lambda.
“Des de Lambda animem al món faller a que facen seues les nostres reivindicacions i els agraïm que s’estiguen implicant cada vegada més per fer de les Falles unes festes respectuoses i inclusives per a totes i tots i on lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals puguem gaudir amb total llibertat de la nostra festa més internacional”, ha conclòs Boronat.