[bar group="860×106"]

La fallida del Silicon Valley Bank

Aquest divendres passat, el banc californià Silicon Valley Bank (SVB) s’ha convertit en el banc més gran en fallida des de la crisi financera del 2008. En un col·lapse sobtat que ha commocionat els mercats financers, va deixar bloquejats milers de milions de dòlars pertanyents a empreses i inversors.

L’SVB va prendre dipòsits i va fer préstecs a empreses al cor del sector tecnològic dels Estats Units. La Corporació Federal d’Assegurances de Dipòsits dels Estats Units (FDIC) ara està actuant com a liquidador. La FDIC és una agència governamental independent que assegura els dipòsits bancaris i supervisa les institucions financeres, cosa que significa que liquidarà els actius del banc per pagar els seus clients, inclosos els dipositants i creditors.

Què va passar amb l’SVB i és això un senyal aïllat o un senyal que estan en camí més crisis financeres? El resultat immediat va ser l’anunci de SVB que havia venut amb pèrdues un munt de valors en què havia invertit i que hauria de vendre 2.250 milions de dòlars en noves accions per intentar estintolar el balanç. Això va provocar un pànic entre les empreses tecnològiques clau de Califòrnia que tenien el seu efectiu al SVB. Hi va haver una cursa clàssica. A la velocitat del llamp, el banc va haver d’evitar que els dipositants retiressin diners en efectiu. El preu de les accions de la companyia va col·lapsar, arrossegant altres bancs amb ell. El comerç d’accions de SVB es va aturar i SVB va acabar abandonant els esforços per recaptar capital o trobar un comprador, cosa que va fer que la FDIC en prengués el control.

Tot i que és relativament desconegut fora de Silicon Valley, l’SVB es trobava entre els 20 principals bancs comercials nord-americans (el 16è més gran), amb 209.000 milions de dòlars en actius totals a finals de l’any passat, segons la FDIC. És el prestador més gran que ha fallat des que la Washington Mutual es va enfonsar el 2008 durant la crisi financera mundial. Per tant, contràriament a algunes informacions, l’SVB no és cap insignificància. Oferia serveis a gairebé la meitat de totes les empreses tecnològiques i sanitàries recolzades per empreses dels Estats Units d’Àmerica. L’SVB tenia diners per a aquests “capitalistes de risc” (els que inverteixen en noves empreses “start-up“).

Però també feia inversions amb els dipòsits en efectiu que obtenia, estenent préstecs personals, de vegades arriscats, als fundadors de les empreses tecnològiques, així com a les seves empreses. Però les seves inversions van començar a generar pèrdues. L’SVB havia apostat per comprar bons del govern dels EUA aparentment segurs. Tot i això, a mesura que la Reserva Federal va començar el seu cicle d’augment de les taxes d’interès per «controlar la inflació», el valor d’aquests bons del govern va caure bruscament i el balanç de l’SVB va començar a fer aigües. Quan va informar al món financer que estava venent aquests bons amb pèrdues per satisfer les retirades d’efectiu dels clients, la cursa de retirada de dipòsits al banc es va desfermar. En no obtenir finançament addicional mitjançant la venda d’accions,  L’SVB va haver de declarar-se en fallida i entrar a la suspensió de pagaments de la FDIC.

Alguns estan descartant la idea que el col·lapse de l’SVB és un senyal del que ha de venir. “L’SVB era petit, amb una base de dipòsits molt concentrada”, va dir el cap de recerca de capital europeu d’Amundi, Ciaran Callaghan. «No estava preparat per a les retirades de dipòsits, no tenia liquiditat a mà per cobrir els reemborsaments de dipòsits i, per tant, era un venedor forçat de bons que va impulsar un augment de capital i va crear el contagi. Aquest és un cas molt aïllat i idiosincràsic».

Així que és una excepció. Ho és de veritat? El col·lapse de l’SVB és degut a un fet més ampli, és a dir, els agressius augments de les taxes d’interès de la Reserva Federal durant l’any passat. Quan les taxes d’interès eren a prop de zero, els bancs com l’SVB atresoraven bons del tresor a llarg termini i aparentment de baix risc. Però a mesura que la Reserva Federal va augmentar les taxes d’interès per «lluitar contra la inflació», el valor d’aquests actius va caure i va deixar molts bancs amb balanços amb pèrdues no realitzades.

Les taxes més altes també han afectat especialment el sector tecnològic, soscavant el valor de les accions tecnològiques i dificultant la recaptació de fons. Així que les empreses de tecnologia van començar a retirar els seus dipòsits en efectiu a l’SVB per pagar les seves factures. Ed Moya, analista sènior de mercat d’Oanda, va comentar: «Tothom a Wall Street sabia que la campanya de pujada de taxes de la Reserva Federal eventualment trencaria alguna cosa, i ara mateix està fent caure els petits bancs». L’altra esquerda al mur bancari és a les criptomonedes. El prestador del banc criptogràfic Silvergate també s’ha vist obligat a liquidar després del col·lapse dels preus i intercanvis de bitcoins i altres criptomonedes.

«Els desafiaments institucionals de SVB reflecteixen un problema sistèmic més gran i generalitzat: la indústria bancària està asseguda sobre una tona d’actius de baix rendiment que, gràcies a l’últim any d’augments de taxes, ara estan molt sota l’aigua i s’estan enfonsant» , ha dit Konrad Alt, cofundador de Klaros Group. Alt ha estimat que els augments de taxes han «escombrat efectivament aproximadament el 28% de tot el capital de la indústria bancària a finals del 2022».

La fallida de l’SVB pot ser únic, però els col·lapses financers sempre comencen amb els més febles o els més imprudents. Era un banc que estava apretat per les tenalles d’una crisi imminent: la caiguda dels guanys al sector tecnològic i la caiguda dels preus dels actius causada per l’augment de les taxes d’interès. L’SVB havia crescut al voltant de 209 mil milions de dòlars en actius amb una base de clients concentrada a les noves empreses tecnològiques, per la qual cosa va resultar particularment vulnerable a l’impacte del ràpid augment de les taxes d’interès. Però les pèrdues de l’SVB a les vendes de bons s’estan repetint en molts altres bancs. La FDIC ha informat recentment que els bancs nord-americans registren 620 mil milions de dòlars de pèrdues no realitzades a les seves carteres de valors.

Mentrestant, després que les últimes xifres d’ocupació tornessin a indicar un mercat laboral «tirant», sembla que la Reserva Federal continuarà augmentant les taxes d’interès més ràpid i més alt del que els inversors financers esperaven. En declarar davant del Congrés dels Estats Units la setmana passada, el president de la Reserva Federal, Jay Powell, ho va deixar clar: «L’ocupació, la despesa dels consumidors, la producció manufacturera i la inflació han revertit en part les tendències més suaus que havíem vist a les dades fa només un mes». I com ho va resumir Larry Summers, guru keynesià i exsecretari del Tresor, «Hem d’estar preparats per continuar fent el necessari per contenir la inflació». Possiblement fins al punt d’empènyer a la fallida parts del sector bancari i corporatiu.

 

*Michael Roberts és un economista marxista britànic. Article publicat el 13 de març al seu blog: The Next Recession. Traducció de L’Accent.


[bar group="860×106"]