El juliol del 2010 sorgia la proposta d’instituir una nova celebració coincidint amb la data del naixement de Vicent Andrés Estellés (4 de setembre de 1922), d’una manera semblant a com fan els escocesos el 25 de gener per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796). La iniciativa, llençada per l’escriptor valencià Josep Lozano, volia combinar gastronomia i lletres per recordar la figura del poeta burjassoter i per reivindicar i cohesionar la llengua i la cultura catalanes.
Així, el setembre del mateix any, tingué lloc la primera Festa Estellés, que s’estengué per més de vint poblacions dels Països Catalans i que comptà amb la col·laboració d’escriptors i de poetes com Jaume Pérez Muntaner, Isidre Crespo, Manel R. Castelló o Francesc Viadel, entre altres. També hi participaren destacats cantautors i músics, com ara Feliu Ventura, Pau Alabajos, Pep Botifarra o Xavi Sarrià.
Fou un bon tret d’eixida i, d’ençà la primera edició, la Festa Estellés s’ha anat estenent a cada cop més poblacions. L’any passat ja se’n celebraren més de seixanta actes i enguany, que coincideix amb la celebració de l’Any Estellés, es preveu que més municipis i col·lectius s’hi sumen.
Festa Estellés 2013
Algunes localitats, com Morella, ja han homenatjat Estellés aprofitant festes o celebracions locals, però el gruix dels actes de la Festa Estellés tindran lloc en setembre i octubre. Entre les primeres en anunciar la Festa Estellés trobem Alaquàs, Gandia, València (al CCC Octubre, a Ca Revolta o al Micalet), l’Alcúdia, Benissa i, com no, Burjassot. Moltes més s’hi sumaran en les properes setmanes. La majoria dels actes consisteixen en un àpat amb plats autòctons i un recital de poesia. Davant l’èxit de la iniciativa, els impulsors inicials han proposta que la Festa Estellés també servisca per homenatjar altres poetes catalans.
Acció d’Arran a València
La matinada del 3 al 4 de setembre Arran Benimaclet-Horta Nord va penjar versos de Vicent Andrés Estellés per la ciutat de València. Alguns feien referència directa al barri o lloc on es van penjar, també hi havia d’altres més universals i coneguts que d’alguna manera feien referència a la capital del Túria.
D’aquesta manera Arran Benimaclet-Horta Nord va voler fer un xicotet homenatge al poeta de Burjassot en el que hauria estat el seu 89è aniversari. Arran Horta Nord ha volgur recordar així que Estellés és “el poeta del poble, és el millor poeta català del segle XX i ho és gràcies al seu parlar senzill, al seu català de manera de valència, a la seua temàtica purament valenciana i així catalana, amb una defensa del poble per sobre de tot i de l’amor, en forma de sexe o d’una manera més espiritual, com únic consol d’aquesta vida abocada a la mort. Estellés continua ben viu perquè les seues paraules encara ressonen en totes nosaltres”.
Any Estellés
Vint anys després de la seua mort, el 2013 ha sigut declarat l’Any Estellés per diverses entitats públiques i privades. L’any estellés ha servit per organitzar diversos esdeveniments institucionals en homenatge i record al poeta de Burjassot, entre les quals, una xicoteta exposició i un acte d’homenatge al seu poble natal a càrrec de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que l’ha nomenat Escriptor de l’Any 2013. Moltes altres entitats s’hi han sumat, com per exemple Escola Valenciana, que ha dedicat les trobades d’enguany a Vicent Andrés Estellés sota el lema “La veu d’un poble”.
Tanmateix, Vicent Andrés Estellés no ha necessitat d’un any oficial per ser recordat pel poble. Especialment a través de la música, la seua poesia ha estat ben present en el nostre dia a dia des que Ovidi Montllor va adaptar algunes de les seues poesies com “El vi”, “Prediccions i conformitats”, “Els amants”, “Una escala qualsevol”, “El ball”, “M’aclame a tu” i el poemari sencer Coral romput. Posteriorment, altres músics i grups l’han musicat, com ara Paco Muñoz, Maria del Mar Bonet, Vicent Torrent, Els Pavesos, Raimon, Obrint Pas, Pau Alabajos i Bertomeu, entre altres. Així mateix, l’any 2010, la Companya de Teatre Micalet va estrenar un espectacle biogràfic amb el títol Poseu-me les ulleres que es va poder veure tant a València com Barcelona.