La FiGA i les FACA: les festes alternatives es consoliden als pobles valencians

L’octubre arriba al País Valencià carregat de reivindicació i, també, de festa. Gandia i Carcaixent són dues viles que han consolidat un model de festes alternatives amb una gran acceptació de públic i una programació completa i variada.

La Fira de Gandia Autogestionada (FiGA) compleix enguany 4 anys amb la intenció de posar fi a “la sequera que pateix el nostre poble amb molta festa, cultura i rialles”. El tret d’eixida fou el passat divendres amb un “pic-nic” al parc de Sant Pere, per reivindicar-ne l’ús públic. Com asseguren els organitzadors “en un món on s’ha de pagar per tot, on els nostres espais públics són quasi propietat del millor postor, la FiGA es torna rebel, impertinent i ix al carrer. Ho fem perquè no entenem una altra manera de compartir les nostres festes que no implique la complicitat de la ciutadania, l’autogestió, la proximitat”. El plat fort de la festa serà aquest dissabte 11 amb tallers de cultura popular, sopar i concert de la mà de Deliri, Esir i DJ Fucktoria.

Per la seua part, les Festes Alternatives a Carcaixent (FACA) arriben a la seua sisena edició amb la promesa que “junts farem les festes que tots volem”. Des del dissabte 3 fins al dijous 16 d’octubre, les FACA omplen Carcaixent de cultura, festa i reivindicació. Cesk Freixas, Toni de l’Hostal, el Cifu i Dani Miquel posaran les notes musicals durant els més de 10 dies de festa, en què també es podrà gaudir de rutes per conèixer el patrimoni cultural i natural de la vila, jornades etnobotàniques o la concorreguda Ruta dels Esperits, que enguany comptarà amb la presència del Gran Jordiet.

A banda de l’esperit popular i reivindicatiu, ambdues festes comparteixen el caràcter autogestionat, i s’han finançat, principalment, mitjançant el crowfunding.

Més informació:

FACA

FIGA