Divendres 17 de juny, representants del comitè d’empresa d’Esfosa, suspès de sou i feina per sis mesos, van reunir-se amb la consellera Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que va reafirmar que la vaga del 29 i 30 de març era legal. Advocat i comitè s’enduen “bones sensacions” de la reunió però n’esperen accions.
“La vaga és legal fins que un jutge en determini el contrari”, assegura Antoni Iborra, advocat del comitè d’empresa i de la COS (Coordinadora Obrera Sindical). Iborra va assistir a la reunió del divendres 17 de juny amb la consellera Dolors Bassa, acompanyant representants del comitè d’empresa d’Esfosa. Per part del comitè hi van anar la presidenta i la secretària.
De les vuit persones que formen part del comitè d’empresa, set han estat suspeses arran de la vaga del mes de març: les sis de la COS i la de CCOO; la d’UGT no ho ha estat pas. Montserrat Castañé, presidenta del comitè d’empresa i de la COS, assegura que ningú de CCOO està donant suport a la seva afiliada, la secretària del comitè. “No la podem deixar sola, l’hem d’acollir”, afirma.
Tant Castañé com Iborra valoren positivament la reunió i en surten “amb bones sensacions”. Castañé afirma que la consellera “diu que la vaga és legal” mentre que Iborra assegura que ja s’hi havia pronunciat abans en aquest sentit. L’advocat afirma que la vaga és legal “però les conseqüències no”, en relació a la suspensió de sis mesos de sou i feina.”És exercici d’un dret laboral”, afirma Iborra. Castañé hi afegeix que és l’únic dret que tenen les treballadores, “perquè ens els han tret tots”. Posa èmfasi en la necessitat d’exercir el dret a vaga perquè sinó farà molt difícil que la classe treballadora es pugui mobilitzar, en tant que marcaria un “precedent molt dolent” de cara a les empreses.
L’arena jurídica del conflicte laboral
Segons ambdues fonts laborals, les negociacions estan trencades. “L’empresa vol negociar però volen que es retiri la demanda i la vaga; nosaltres no podem negociar amb pressió”, afirma Castañé. Fonts de la COS afirmen que “la sanció no es negocia, sinó que es retira”. El 8 de juny van presentar la demanda contra la suspensió de sou i feina, però el jutge pot trigar mesos a resoldre-la, segons Iborra. “Algun advocat ha insinuat que ho parlarien al consell d’administració”, afirma l’advocat, que afegeix que la via més ràpida seria que l’empresa anul·lés la sanció. Com a mesura de pressió social, des del 4 de juny han impulsat l’#AcampadaEsfosa davant de l’empresa.
El conflicte d’Esfosa té altres cites judicials a l’agenda. Un dels socis de l’empresa, Josep Ramisa, havia de ser jutjat a principis d’abril després que l’acusessin d’amenaçar de mort i proferir comentaris racistes contra vaguistes el mes de març. El judici es va ajornar fins el 20 de juliol. Algunes de les participants de l’acampada afirmen que l’amenaça de mort també la va proferir contra dos Mossos d’Esquadra, que se sumarien a la denúncia si les vaguistes la interposaven.
Iborra informa d’un altre judici que encara té pendent la data. Seria un judici penal contra el gerent, Juli Savall, “per vulneració de drets fonamentals i fets injuriosos en unes eleccions sindicals en què hi va posar molts impediments”, explica.
L’extensió de la lluita activa la solidaritat
La convocatòria d’una nova jornada de vaga per al dilluns 27 de juny i l’#AcampadaEsfosa han activat els ressorts de la solidaritat de classe a Osona i més enllà. Les activitats per dinamitzar l’acampada es combinen amb accions solidàries de recollida de diners. La COS del Barcelonès ha convocat una assemblea oberta per al dilluns 20, al Casal Independentista de Sants, per crear un grup de suport a les treballadores d’Esfosa.