La Generalitat valenciana farà una retallada dràstica al sector públic en les pròximes setmanes. Amb l’objectiu d’estalviar 1.000 milions d’euros i esvair així els fantasmes de rescat que molts valencians ja veuen venir des de Madrid s’atacarà la sanitat, educació i es deixarà Canal en una situació força delicada. La mesura ja la va anunciar a principis d’any el president Alberto Fabra i la va confirmar el passat dilluns el vicepresident José Ciscar. Així doncs, de les 46 empreses públiques que actualment depenen de la Generalitat es passarà a 6. D’altra banda, entre un 40% i un 50% de treballadors es veuran afectats per la retallada, una percentatges que es tradueixen en 5.000 persones, aproximadament.
D’aquests treballadors n’hi haurà que es quedaran directament sense feina, mentre que d’altres hauran d’estar pendents del seu futur perquè la seva empresa passarà a titularitat privada. Ciscar ha declarat que “s’ha d’aprimar el sector públic empresarial, que ha de ser molt més petit”. Ara bé, Ciscar avisa que “s’ha de fer un esforç que pot ser dur i dolorós”. Un esforç produït per l’ofegament econòmic del País Valencià. A tall d’exemple, aquesta setmana s’ha fet públic l’endarreriment del govern popular a l’hora de tornar un crèdit de 120 milions d’euros a l’entitat financera Deutsche Bank.
La tisorada en els ens públics anirà acompanyada d’una nova retallada al sistema educatiu. La Generalitat Valenciana ha anunciat la no contractació de 3.000 persones en concepte de personal interí, que es sumen a les gairebé 2.500 baixes que havien causat les anteriors retallades del govern. La retallada és causada per l’augment d’hores lectives pel professorat, així com per l’anunci del govern central d’augmentar la ràtio d’alumnes per docent i la supressió de diverses modalitats de batxillerat en centres públics o la prohibició de contractar personal per substituir professors que estiguin de baixa si l’absència no supera els 10 dies.
Incògnita a RTVV
Sens dubte l’anunci de retallada que ha tingut més ressò és la prevista per Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). José Císcar ha anunciat que el govern aprovarà abans de l’estiu la nova llei d’RTVV. Es tracta de donar forma a un nou model televisiu que compleixi amb el dèficit 0 previst en la llei d‘estabilitat pressupostària presentada pel govern central. A més, la Generalitat està aplicant un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) als mitjans públics del País Valencià, que podria afectar el 66% del personal d’RTVV. D’altra banda, es veu probable que una part de la programació de Canal 9 sigui privatitzada. No hi ha dubte que les mesures d’estalvi als mitjans públics poden acabar amb el panorama mediàtic al País Valencià tal i com el coneixem, i d’altra banda pot establir un precedent en altres comunitats autònomes.
L’ERO dels mitjans de comunicació públics del País Valencià es remunta a principis d’any. El 10 de gener el president del Consell d’Administració d’RTVV, Miguel Domínguez, va anunciar que es contractaria per 190.000€ un equip liquidador, un grup de persones que s’encarregaria de les negociacions entre empresa, treballadors i autoritat laboral. Així doncs, el Consell d’Administració va rentar-se les mans i va delegar totes les responsabilitats en l’equip liquidador. La decisió va en contra de la llei de creació de RTVV, que estipula que “el Consell és l’encarregat d’aprovar les plantilles de la Corporació i les seves modificacions, així com les de les seves societats”. De fet, tots els membres del Consell menys els del Partit Popular es van oposar a aquesta decisió. Per la seva banda els sindicats defensen que no sobra cap treballador, ja que la culpa de la mala situació econòmica de la direcció és culpa de “la pèssima direcció financera de la cúpula directiva”. José Císcar va informar que l’ERO estarà llest al juny o al juliol. Malgrat que el vicepresident de la Generalitat dóna per fet que la futura RTVV serà “pública, defensarà i fomentarà el valencià, els costums i la cultura de la Comunitat i serà sostenible”, les intencions del govern de Fabra i dels encarregats de redefinir la Corporació de mitjans públics, sembla que poden anar per un altre camí.
Fabra ha vist com el Consell Jurídic Consultiu del País Valencià (CJC) avisava que hi ha certes línies vermelles que no es podien traspassar. En primer lloc el CJC avisa que Canal 9 no podrà emetre ni total ni parcialment en codificat per no violar la llei de Comunicació Audiovisual. A més, el Consell es posiciona contra l’avantprojecte del govern segons el qual RTVV podria participar en el capital d’empreses, ja que la norma estatal estipula que els serveis públics de comunicació audiovisual no podran participar en el capital social dels prestadors privats.
Ara mateix és una incògnita que passarà amb RTVV. Al juny o juliol sabrem quin és el resultat final de l’ERO, però encarà quedaran molts interrogants per respondre pel que fa a la forma i sobretot el paper de responsabilitat social que jugaran els mitjans públics del País Valencià a partir de 2013.