La història de la vergonya

REPORTATGE LOCAL. La jornada reivindicativa per l’escola pública i en català ha donat el tret de sortida a les mobilitzacions veïnals per a la reivindicació d’un nou Institut pel barri de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona a l’espai Germanetes.

Aquest dissabte 14 de juny es celebrava al barri de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona el 4rt Mercat de Pagès i, coincidint amb la manifestació convocada a la tarda en defensa de l’escola pública i en català, l’Assemblea Groga ha volgut convertir aquest dia en el punt de partida de l’acció veïnal per demanar un institut públic al barri.

L’acció va estar encapçalada per una figura gegant de la Mafalda vestida de groc que ha acompanyat el seguici fins a la convocatòria sota el lema “Escola pública, laica, popular, democràtica, inclusiva i en català”. Des del 2006, el pla d’acció municipal de Barcelona preveu un institut municipal al barri ja que només hi ha dos a la zona i no absorbeixen tota la demanda de primer d’ESO. De fet, si totes les famílies volguessin portar els seus fills a la pública, un 25% dels alumnes es quedarien fora, segons l’estudi “Mapa Escolar de l’Eixample” de la Xarxa d’AMPA de l’Eixample. És per això que moltes famílies es veuen obligades a portar els seus fills a l’escola concertada: “Hi ha una necessitar real i la gent del barri vol batallar per aquest institut que des de dalt no ens volen donar”, reivindica Àlex Juanmartí, membre de l’assemblea groga i d’una de les AMPA.  Segons Juanmartí, aquest institut entraria en competència directa amb l’escola concertada i això no agrada ja que aquí està molt arrelada. Com que l’Ajuntament no els posa facilitats les veïnes han decidit actuar: “Avui hem donat el tret de sortida i el mes de juliol es farà la primera reunió amb les entitats del barri i els companys de Germanetes, professors i famílies per traçar un full de ruta pels propers mesos per tal de visibilitzar la necessitat de construir un institut públic”, explica Àlex Juanmartí. Després d’un matí amb tallers de pancartes reivindicatives, el bloc crític de la manifestació “Somescola”, mobilitzat per l’Assemblea Groga, es desplaçà fins a la manifestació central pel carrer Consell de Cent fins al Passeig de Sant Joan amb crits en contra la consellera d’educació, Irene Rigau; en defensa de l’escola en català; en contra la religió a les aules i en suport a la vaga de fam de Jaume Sastre.

L’espai on es vol construir l’Institut és l’anomenat “Les Germanetes”, un antic convent de monges que va passar a mans de l’ajuntament i que durant 12 anys ha estat un solar buit. Des del 15M (2011) les veïnes s’han organitzat per demanar aquest espai per el barri i, des de l’Assemblea Esquerra de l’Eixample, va sorgir el moviment “Recreant cruïlles” que treballa per l’espai públic del barri. Després de 2 anys de lluita, dels 5.895 m2 de solar, l’Ajuntament ha cedit 580m2 a les veïnes a través del “Pla buits”, això sí, per un període d’1 any i prolongable fins a 3 a través de l’Associació de veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, tot i que qualsevol dia les poden fer fora. El moviment sempre ha volgut fer les coses de manera adequada, demanant permisos per fer activitats i negociant amb l’Ajuntament, però segons David, un del membres de Recreant cruïlles, tot són problemes: “Que uns veïns/es tinguin ganes d’invertir el seu temps i el seu esforç en un projecte per a la ciutadania i que l’Ajuntament més que ajudar posi pals a les rodes, és en realitat una història de vergonya fins el dia d’avui”. Tot i els maldecaps, ara a l’espai s’hi fan moltes activitats i tallers pel barri. Davant d’això, David s’ho mira en positiu: “Fa 3 anys pensar que podríem tenir aquest espai i que hi podríem donar tant ús, potser no ens ho creuríem. Tot i les dificultats, hem aconseguit dinamitzar-lo”.

Més enllà de l’espai Germanetes, Recreant Cruïlles vol incidir en l’espai públic de tot el barri i és per això que un del projectes que té en ment és la peatonalització de l’Eixample, de la mateixa manera que fa uns 10 anys es va fer la de Gràcia. L’estudi dels mateixos que van impulsar el projecte de Gràcia diu que de les cruïlles de l’Eixample en podrien sortir unes 1.600 places com la plaça del Sol o la Rius i Taulet. Per tant, si es tallessin alguns dels carrers i es podrien fer algunes places pel veïnat, i a més, no afectaria al trànsit de la zona, segons l’estudi. D’aquesta manera, el barri començaria a ser més per les persones i no tant pels cotxes, tal com explica David “estem en una de les ciutats amb menys espai verd d’Europa i a sobre, estem en el barri que n’hi ha menys”.

Un dels primers carrers que es vol peatonalitzar és el carrer Consell de cent, just on hi ha Les Germenetes (amb carrers Comte Borrell i Viladomat), i per reivindicar-ho, una de les activitats que s’organitzen és el que s’ha fet aquest cap setmana i que es fa un cop al més, el Mercat de Pagès. El mercat serveix per tallar una part del carrer consell de cent i demostrar que és possible prescindir de certs carrers de l’Eixample, però també és un punt de trobada entre diversos col·lectius que donen alternatives al sistema de consum actual i les entitats i lluites veïnals. La idea sorgeix del grup mix de l’assemblea de consum responsable del barri dins el 15M, la xarxa de consum solidari (XES) i la vocalia de consum de l’AAVV Esquerra de l’Eixample amb l’objectiu d’ajuntar col·lectius que treballen en un mateix sentit: “Aprofitant la reivindicació de Les Germanetes vam pensar que el mercat de pagès podria ser un bon centre per aglutinar gent del barri amb inquietuds de buscar alternatives al model de producció agroindustrial que no ens agrada, el de les grans superfícies, i apropar-nos als productors/es d’una manera directa i portar-los al barri”, explica Josi Mirande, del grup de consum responsable. Aquest dissabte era la seva quarta edició i de moment és una iniciativa molt ben rebuda al barri que reempendrà la seva activitat després de l’estiu i coincidint amb la festa major del l’Esquerra de l’Eixample.

La jornada de dissabte va durar tot el dia amb un paella popular i concert antirepressiu amb actuacions d’Haseteatro, BOCAdeBABA, BIO-lentos, Juanito Pikete, ALgo Tóxico i Atraco a Mano Armanda, juntament amb altres activitats. Aquest dia, doncs, va servir per a visibilitzar tots els col·lectius, que des de fa uns anys estan actius en la lluita veïnal d’un barri, l’Esquerra de l’Eixample, que mai s’ha caracteritzat per una gran mobilització ciutadana ni un teixit associatiu fort.