La setmana en què isqueren a la llum els missatges de mòbil entre el president de Govern, Mariano Rajoy i l’extresorer del PP, Luís Bárcenas, i en què aquest últim ratificà davant del jutge els comptes negres del partit, centenars de persones es manifestaren a les portes de les seus del PP arreu dels Països Catalans. Les protestes tingueren com a escenari final la ciutat de Palma amb motiu de la trobada ministerial europea que s’hi celebrava.
Concentracions a Barcelona
El passat diumenge 14 de juliol, un rotatiu espanyol -de dretes, però enfrontat a l’executiu de Rajoy- va publicar reproduccions de missatges de mòbil que demostrarien que Rajoy va demanar a Bárcenas que no revelés que el Partit tenia una comptabilitat B, i que l’extresorer del PP ho va acatar pel suport explícit que el president li havia manifestat.
La publicació d’aquesta informació va generar una resposta ciutadana a diverses ciutat catalans, on es convocaren concentracions via les xarxes socials sota el lema “Fem fora la màfia” per al mateix dia per la vesprada. Així, a les 19h vora un miler de persones acudiren a la Delegació del Govern espanyol de Barcelona; entre els assistents s’hi trobaven alguns diputats de la CUP i altres personalitats destacades l’esquerra catalana, com la monja Teresa Forcades o Ada Colau. La gran afluència de persones va permetre fer una manifestació improvisada fins la seu del PP. A Girona, Lleida, Tarragona i Palma també hi van haver concentracions. La concentració de Barcelona es va repetir l’endemà i tornà a congregar centenars de persones
Barbacoa de xoriços el dijous 18
El dijous 18 de juliol, València i Barcelona van acollir les principals protestes vinculades a la convocatòria estatal contra la corrupció que inicialment s’havia difós com a “Barbacoa de xoriços a les seus del PP” i que als Països Catalans prengué també com a referència el hashtag #femforalamàfia. A banda d’aquestes dues, altres ciutats catalanes van acollir la protesta: Alacant, Castelló de la Plana, Elx, Eivissa, Lleida, Maó,
Palma de Mallorca, Vila-real
A Barcelona centenars de persones van concentrar-se davant la Delegació del Govern espanyol i, posteriorment, marxaren en direcció a la seu del PP. Pel camí, els manifestants passaren per la seu de CDC i tallaren l l’avinguda Diagonal fins a la seu del Però els incidents més destacats es produïren a València, on unes 400 persones havien acudit a la convocatòria. Tot i que la protesta inicial va transcórrer sense incidents, cap a les 21h, un grup de persones decidiren manifestar-se fins les Corts Valencianes tallant el trànsit de la Gran Via Ferran el Catòlica i del Passeig de la Petxina.
En arribar a l’encreuament del carrer Túria, el fort desplegament polícial obligà els manifestants a desviar-s’hi; i un cop aïllats de les principals artèries de la ciutat, la policia procedí a rodejar i retindre un grup d’uns 30 a 50 manifestants.
La tensió anà en augment, especialment quan la policia començà a identificar els retinguts. Fruit de la tensió, quatre persones foren detingudes i posteriorment acusades de desordres públics i atemptat a l’autoritat. Foren posats en llibertat a l’endemà.
La nota més significativa dels incidents fou la resposta popular que es visquè al carrer Túria, amb nombrosos veïns repicant perols des dels balcons i les finestres en contra de l’actuació policial i en suport dels retinguts. De fet, segons han apuntat alguns mitjans, un policia fou ferit per un objecte llençat des d’un dels edificis del carrer.
Visita al Terra
L’actuació polícial tingué com a cloenda un visita fugaç al conegut local de Benimaclet, Terra. Segons han explicat alguns testimonis, diverses furgonetes d’antiavalots van aparcar a la porta mateixa i vora una trentena d’agents de la policia nacional espanyola entraren ràpidament fins al fons del local, com si estigueren buscant alguna persona en concret. Posteriorment, procediren a identificar i escorcollar tots els assistents, tot al·legant una inspecció d’estupefaents motivada per una “denúncia anònima”.
L’actuació de la policia al Terra, així com les quatre detencions, van aixecar nombroses mostres de solidaritat, que es traduïren l’endemà en una concentració davant Delegació de València a la qual acudiren més de dues-centes persones.
Més protestes convocades
Les protestes no s’han aturat i de cara a la setmana en marxa hi ha noves convocatòries, la principal de les quals és la del divendres 26 d’àmbit estatal. La convocatòria difosa per les xarxes socials reclama la dimissió del Govern i la convocatòria d’eleccions anticipades. Les ciutats de Palma, Barcelona, Sabadell, València, Castelló de la Plana, Elx, Girona, Tarragona, Lleida i Alacant estan convocades a la cita.
### Trobada ministerial a Palma blindada contra les protestes
**
Redacció, Palma ** Grup de Reflexió sobre el Futur d’Europa es reuní a Palma el passat cap de setmana del 19 i 20 de juliol. Darrere l’eufemisme, hi havia programada la trobada de ministres d’Afers Exteriors de tots els països membres de la Unió Europea, que tingué lloc a l’Hotel Meliá Victoria, darrere d’un desmesurat desplegament policial. A l’acte inaugural van assistir el cap de l’Executiu espanyol, Mariano Rajoy, el president del Govern de les Illes, José Ramón Bauzá i la delegada del Govern espanyol, Teresa Palmer. Mentrestant, fora del recinte, unes dues-centes persones es concentraven a la plaça Francesc Rosselló -a més de cent metres de distància- al crit de “Rajoy i Bauzá a Soto del Real” i “Rajoy dimissió”. La tensió anà en augment quan els manifestant van intentar tallar l’avinguda Joan Miró, moment en què es produïren diverses identificacions, segons ha denunciat l’organització de joves Arran. De fet, el fort desplegament policial fou una de les noticies destacades, ja que, a fora de la sala de congressos, grups d’agents en motocicletes i furgons s’havien distribuït de forma ordenada per controlar tots els punts d’accés a l’Hotel Meliá. La policia local, la Policia Nacional espanyola i, fins i tot, la Polizei d’Alemanya integraven el dispositiu de seguretat per protegir els alts mandataris de tots els països membres.