“Som el 99%. Ens estan fent fora de casa nostra. Ens veiem obligats a triar entre els aliments i el lloguer. Ens neguen una atenció mèdica de qualitat. Estem patint per la contaminació del medi ambient. Estem treballant llargues hores per pocs diners i sense drets, si és que tenim feina. No estem rebent res, mentre que l’1% ho està rebent tot. Som el 99%”. Amb aquesta premissa es presenta una campanya que s’està estenent pels Estats Units i que, com el moviment dels indignats, s’oposa a l’actual sistema polític i econòmic que està abocant a l’exclusió i a una vida més precària cada vegada una part més gran de la població.
Quan denuncien que l’1% ho està reben tot es refereixen al fet que l’1% de nord-americans concentra la majoria de riqueses del país. Mentrestant, la resta de la població pateix atur, precarietat laboral, desnonaments, atenció mèdica deficitària i manca d’accés als aliments.
Aquest moviment ha pres volada sobretot aquest mes de setembre arran de la campanya “Ocupem Wall Street”, que ha acampat des del 17 de setembre davant del cor financer a Nova York per denunciar la responsabilitat de la banca en la crisi econòmica actual.
El manifest que articula el moviment alerta: “La nostra nació, la nostra espècie i el nostre món estan en crisi. Els Estats Units han de jugar un paper important per trobar-hi una solució, però no podem permetre que la cobdícia del capitalisme i els polítics corruptes defineixin la política del nostre país”.
Una de les accions més contundents que ha fet aquest moviment va ser l’ocupació el dissabte 1 d’octubre del mític pont de Brooklyn. La policia va desallotjar una a una les 700 persones que hi havia assegudes. Totes elles hauran de comparèixer davant de tribunals penals per alteració de l’ordre públic.
Arreu dels Estats Units
El moviment no es limita a Nova York i s’està escampant per tot Estats Units. A Massachussets, 3.000 manifestants van ocupar durant uns minuts la seu del Bank of America, i dues persones van ser detingudes; a San Francisco van ser centeners els que es van manifestar davant les oficines del Chase Bank, i sis van ser arrestats; i a Washington, Boston o Chicago també hi ha hagut protestes.