La Intersindical Valenciana guanya les eleccions a l'ensenyament públic no universitari

La Intersindical Valenciana guanya les eleccions a l'ensenyament públic no universitari

Segons els resultats provisionals de la Conselleria d’Educació valenciana, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEPV) ha obtingut la majoria absoluta en les eleccions del sector públic celebrades el passat 4 de desembre. D’aquesta manera, el sindicat revalida una majoria que no ha perdut des de les primeres eleccions sindicals el 1987, però, a diferència d’ocasions anteriors, amb aquests resultats, que li donen majoria absoluta, no podrà prosperar cap acord a la mesa de negociació sense el seu vot favorable.

D’acord amb les dades de la Conselleria, els 163 delegats del País Valencià es reparteixen de la següent manera: 93 per a l’STEPV (20 més que en les anteriors del 2010), 27 per a CCOO, 16 per a ANPE, 13 per a CSIF,12 per a FETE-UGT i 2 per a USO. Així, només l’STEPV i CCOO han obtingut més d’un 10% dels vots necessaris per ser presents a la mesa, que també comptarà amb representació de la UGT per privilegis atorgats a nivell de l’Estat.

D’aquests resultats, no només destaca la gran diferència entre la primera i la resta de forces sindicals, sinó que l’STEPV és l’única que ha incrementat representació, mentre que tota la resta l’han disminuïda. Segons les dades de l’STEPV, aquest augment ha sigut d’un 20% més a Alacant, un 12% a València i un 11% a Castelló.

Cal destacar, però que la participació ha sigut molt menor, al voltant d’un 20%, atribuïble sobretot als canvis en les votacions que han impedit que els docents pogueren votar en els seus centres.

Amb els resultats a la mà, des de la Intersindical s’ha instat a Conselleria a obrir una nova etapa on se puguen sumar “la legitimitat política i la [legitimitat] sindical en benefici de l’educació” i acabar amb les “polítiques antivalencianes, antisocials i antieducatives”.

En relació a la resta de sindicats, la Intersindical s’ha mostrat conciliadora i aposta per la restitució de la unitat, una unitat que es va trencar el 2013 quan, en contra de la voluntat de l’STEPV, la mesa sectorial va signar l’acord del professorat interí. Precisament aquesta actitud de la resta de sindicats és un dels factors que ha pogut desviar un gran nombre de vots cap a l’STEPV.

STEPV-Vicent-Candela-SOLER-ACN_ARAIMA20130520_0111_3

Marc Candela, responsable d’Acció Sindical de STEPV-Intersindical Valenciana.

“L’acord amb Conselleria per la contractació del professorat interí ha passat factura a la resta de sindicats”

Són els millors resultats de la Intersindical des que hi ha eleccions. Com ho valores?

Molt positivament. El professorat ens ha donat el seu suport novament, però aquesta vegada amb majoria absoluta. Això significa que confia molt en nosaltres i comparteix les nostres polítiques, actuacions i línies de treball. Un treball que consisteix en treballar colze a colze amb el professorat i els centres, des de la base, vinculant-nos amb les decisions del professorat, intentant resoldre els problemes del dia a dia i defensant les nostres condicions laborals i l’escola pública i en valencià. També significa que tenim una gran responsabilitat a partir d’ara. Sempre l’hem tingut, perquè sempre hem sigut el sindicat majoritari, però ara hem de gestionar per primera vegada una majoria absoluta.

Penses que ha sigut un vot de càstig a la resta de sindicats pels acords amb Conselleria, amb temes, per exemple, com el de l’acord de professorat interí?

Sens dubte el professorat li ha donat l’esquena a la resta de sindicats d’una forma clara. Signar un acord com el del professorat interí els ha passat factura. Altres acords que STEPV no ha signat i la resta sí (augment alliberats, pròrroga del decret Vela, etc.) no són bons acords per al professorat i li han donat un baló d’oxigen al govern valencià perquè han implicat la pau social fins a 2015 en el sector públic. Això ha dut al descontent d’una part important dels votants dels sindicats signants d’aquests acords, que els han retirat el suport.

Penses que el canvi en el sistema de votació també us ha beneficiat, perquè teniu un vot més militant?

En 2010 la immensa majoria dels centres educatiu tenien una mesa electoral. I tots els sindicats vam créixer en vots. En 2014 la negativa de tres sindicats a repetir aquesta experiència, en contra de la nostra opinió, ha fet que es reduiren les urnes a molts pocs centres, ha baixat la participació en 20 punts i tots els sindicats hem perdut vots. Però STEPV ha resistit millor que ningú aquesta baixada de la participació i mentre la resta de sindicats han perdut delegats en les juntes de personal, STEPV ha incrementat en 21 els delegats, de manera que ara en tenim 94 de 163. Això només s’entén perquè el votant de STEPV està mobilitzat i perquè la militància s’ha activat molt en aquestes eleccions per intentar contrarestar la previsible baixada de participació.

A la Mesa Sectorial ja no es podrà aprovar res sense el vostre acord. Com canviarà això les coses? Heu tingut algun contacte post electoral amb Conselleria?

Si la Conselleria vol un acord amb la majoria sindical, ara ha de passar obligatòriament per l’STEPV. Ara bé, també pot imposar el seu criteri i publicar normativa sense necessitat d’acord amb els sindicats. És una pràctica habitual aquests darrers anys. A partir d’ara, un acord com el del professorat interí no hauria estat possible perquè la Conselleria volia el suport de la majoria sindical i STEPV està en contra radicalment d’aquest acord.

No hem tingut cap contacte amb la Conselleria més enllà de les felicitacions de cortesia en la nit electoral, per tant, no sabem com reaccionarà l’administració davant aquests resultats, ni la voluntat que tinga per a arribar a acords amb STEPV que beneficien el professorat i l’escola pública. Tanmateix no és previsible que canvien massa les coses, però hem aclarit una incògnita, i és que el professorat no vol acords amb l’administració que ens perjudiquen i donen balons d’oxigen al govern del PP.

Els dos sindicats de dretes es queden fora de la Mesa. Quines implicacions té això?

La més evident és que el professorat aposta per un model de sindicat assembleari, participatiu, que defense les condicions laborals i l’escola pública i en valencià amb contundència i des d’un punt de vista d’esquerres. En segon lloc, la Conselleria tindrà menys suports en algunes qüestions en les meses de negociació. UGT es manté en la mesa malgrat no haver obtingut el 10% mínim de representació perquè és un sindicat majoritari en el conjunt de l’estat i per això té dret a estar en totes les meses de negociació. Si no fos per això, només n’hi hauria dos sindicats la Mesa Sectorial d’Educació, STEPV i CCOO.

Com afronteu les vostres principals reivindicacions a partir d’ara?

Nosaltres no variarem la nostra política per tindre majoria absoluta. Ens sentim amb més suports que mai i continuarem treballant de valent per recuperar tots els nostres drets retallats aquests quatre anys i el professorat acomiadat i rebaremat per les retallades i l’acord d’interins i continuarem oposant-nos de forma contundent a l’aplicació de la LOMQE i als intents de marginar el català a l’ensenyament. La pedra no està en la nostra teulada sinó en la de Conselleria i la resta de sindicats, que han de fer una reflexió profunda sobre les seues polítiques en matèria educativa i en l’acció sindical, respectivament.

Tenim una sèrie de fronts oberts (acord interins, consulta a les famílies sobre els programes lingüístics, recuperació de condicions laborals, aplicació de la LOMQE, etc.) i continuarem mobilitzant el professorat per parar i revertir aquestes polítiques.

Ara ens toca analitzar amb detall els resultats electorals i continuar proposant al professorat i duent endavant les accions que entre tots i totes considerem oportunes per canviar aquestes polítiques.