“Tres dies sí, tres setmanes no!” Amb aquest crit es manifestaven les veïnes de Rocafonda durant l’ocupació del CAP de Rocafonda-Palau que va durar 41 dies entre gener i febrer de 2014. Tres anys després, les demores en primera cita d’atenció primària han arribat fins a les 6 setmanes. Les veïnes han decidit reemprendre les mobilitzacions per revertir les retallades i aconseguir més mitjans i personal.
Durant els mesos de gener i febrer de 2014 desenes de veïnes de Rocafonda i el Palau de Mataró van ocupar durant 41 dies seguits el Centre d’Atenció Primària del seu barri. Aquest centre atén a una població de més de 18.000 persones i segons les professionals que hi treballen i les usuàries es troba infradotat per atendre les seves necessitats. Centres de similars característiques en nombre d’habitants i població nouvinguda compten amb més personal.
A conseqüència de la seva mobilització van poder aturar el trasllat d’una de les doctores, una infermera més, el reforç de la mediació cultural i la participació en una taula triangular entre l’ICS (Institut Català de la Salut), les treballadores i les usuàries. Aquesta taula amb la qual les veïnes reclamaven participar en la gestió del centre ha esdevingut un espai merament informatiu i on l’administració ha procurat eludir les demandes de professionals i usuàries. L’única cosa que ha aconseguit aquesta taula triangular és deixar el problema en el mateix punt on estava. I han passat 3 anys.
Però la situació del CAP de Rocafonda es troba lluny de millorar. Les veïnes asseguren que és encara més greu que la que va motivar l’ocupació de 2014. Les demores arriben a les 6 setmanes en atenció primària i el servei de neteja s’ha retallat, no hi ha personal entre les 15 i les 18h tot i que l’atenció continua. Al taulell hi treballen només 2 administratives, que arriben a atendre presencialment fins a 300 persones en un mateix dia.
Una usuària s’acosta a la taula informativa per explicar el seu cas: “Des de fa dies tinc un dolor de canell insuportable i m’han donat cita pel 27 de març (6 setmanes), m’han dit que no es tractava d’una cosa urgent i que m’he d’esperar. Estic pensant en pujar a urgències de l’Hospital de Mataró, però després sortirà el conseller dient que fem un mal ús de les urgències”. Després d’això signa, això sí, amb la mà esquerra.
Les veïnes han elaborat un programa de reivindicacions fent seves les mancances expressades per l’equip de professionals a la taula triangular. Reclamen la incorporació de 2 metgesses, 2 infermeres i 1 administrativa, a més d’augmentar el servei de mediació cultural, un vehicle per atendre la zona rural de les Cinc Sènies i que es completi el torn de neteja de tardes.
Per socialitzar aquestes reivindicacions han tornat a treure les taules informatives al carrer i han engegat una recollida de signatures entre el veïnat. Un dels objectius és convocar les veïnes a l’assemblea que celebraran el proper divendres 17 de febrer. “Cal sortir al carrer a explicar quina és la situació al nostre CAP, moltes d’elles no tenen accés a les xarxes socials i algunes tenen dificultats per llegir els cartells. En aquesta lluita totes som necessàries, hem de ser moltes” explica una de les membres de l’assemblea veïnal.
L’assemblea veïnal de salut de Rocafonda ha estat capaç de sostenir l’ocupació del CAP, ha convocat diverses manifestacions que han recorregut els carrers del barri, que han baixat al centre de Mataró, concentracions durant les negociacions amb l’ICS, accions durant la rua de Carnestoltes i ha teixit complicitats amb diversos col·lectius de la ciutat. En definitiva, acumula un bagatge de lluita i compromís que de ben segur posaran en joc en les properes setmanes.