La lluita per la sanitat pública al Maresme torna a omplir el carrer

La lluita per una sanitat pública 100% al Maresme surt reforçada amb una setmana d'organització i lluita que culmina amb una manifestació i ocupació de l'Hospital de Sant Jaume en defensa del serveis sociosanitaris públics del Maresme.

Aquesta darrera ha estat una setmana de treball intens per la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme: tallers de pancartes, campanya informativa als mercats, assemblees obertes i de treballadors, debats, manifestació i ocupació. L’objectiu era tornar al carrer en defensa aquesta vegada del serveis sociosanitaris públics de l‘Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró.
.

El desmantellament de l’Hospital Sant Jaume

La situació històrica de deute del Consorci Sanitari del Maresme, amb vora 40 milions d’euros, va portar el passat octubre la Generalitat a intervenir el CSdM i suspendre la seva autonomia de gestió. Sobre la taula es posa un pla de reequilibri pressupostari de l’entitat entre 2015 i 2017. Aquest pla contempla la suposada optimització dels serveis del Consorci, però se centra en el desmantellament dels serveis sociosanitaris.

Dels 120 llits amb els quals comptava fa 10 anys, ara només en queden uns 85 operatius. Hi ha hagut una davallada en el nombre de pacients ingressats: des de fa un temps s’han anat traslladant 15 llits de la unitat de pal·liatius (en situació terminal) a l’Hospital de Mataró, on també anirien a parar 40 llits més de la unitat de convalescència. El gerent del consorci assegurava que també s’augmentarien els casos d’hospitalització domiciliària.

Per acabar d’arrodonir la jugada, aquest pla pretén privatitzar els 31 llits de la unitat de psicogeriatria (malalts amb Alzheimer o Parkinson) a empreses com la residència l’Estada de Llavaneres o el Grup Hestia, relacionat amb el pagament de comissions a CDC, el cas 3%. El grup Hestia hauria pagat més de 80.000 euros en comissions a fundacions de CDC entre 2009 i 2013.

La resposta al carrer

La manifestació de dissabte, que va aplegar més de set-centes persones sota el lema “L’Hospital Sant Jaume no es toca” va estar seguida de  l’ocupació de la capella de l’Hospital per passar-hi el cap de setmana. La programació de l’ocupació va consistir en dos debats sobre el model sanitari. El primer sobre l’atenció primària a càrrec del Fòrum Català d’Atenció Primària i un segon debat sobre el model de gestió amb el títol: “Model consorciat o sanitat pública 100%” amb la participació d’Eulàlia Reguant, diputada de la CUP-CC al Parlament de Catalunya i Antoni Barbarà de Dempeus per la Sanitat Pública. El gerent del CSdM, Ramon Cunillera, encara que havia estat convidat al debat, no va voler participar.

Un model de consorci sanitari al servei del negoci privat

Les idees centrals del debat exposades van ser que els consorcis, com ara el Consorci Sanitari del Maresme CSdM, són entitats regides pel dret privat i no pel públic, amb la potestat d’externalitzar els serveis a empreses privades sense un control públic previ. D’aquesta manera el CSdM disposa d’autonomia per cedir serveis (contractant-los a empreses privades mitjançant concert) sense haver de fer públics els contractes abans de signar-los. Una forma gens transparent d’administració del seu pressupost públic.

Però encara més: el consorci no és participatiu. Tot i estar format per 3 organismes públics (Servei Català de Salut amb 6 representants, Ajuntament de Mataró amb 3 i Consell Comarcal del Maresme amb 1). A la pràctica la seva gestió queda en mans del gerent, un càrrec de confiança amb un sou que ultrapassa els 100.000 euros anuals. Cal dir que no existeixen canals per la participació dels usuaris i treballadors, una reivindicació històrica de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública

Un horitzó de lluita

La lluita per la sanitat pública té un recorregut llarg al Maresme. Impulsada des de les associacions de veïns i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública ha aconseguit posar en el mapa Mataró com un dels referents en aquesta lluita i el seu camp de batalla els pròxims mesos. Des de l’ocupació de 3 centres d’atenció primària simultàniament en gener de 2014 (amb l’ocupació del CAP de Rocafonda que va durar 40 nits), la gran manifestació de juny del mateix any contra les retallades i ara la defensa de l’Hospital Sant Jaume.

Tot això ara pren un caire nou amb el Consorci intervingut i en constant qüestió per la seva transparència i representativitat i una comarca mobilitzada. És el moment de la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme d’avançar en el seu programa de reivindicacions: aturar el desmantellament de l’Hospital Sant Jaume, exigir un finançament suficient per a una atenció de qualitat universal i sense demores, la participació de les treballadores i usuaris en la gestió, i d’una vegada per totes, una sanitat de titularitat i provisió 100% publica.

+ informació: