La lluita veïnal s’ha reactivat a la ciutat de València. Després de l’onada de “salvems” del tombant de segle, les reivindicacions dels barris estan vivint una nova efervescència que va més enllà de la defensa d’un patrimoni amenaçat de destrucció i de l’oposició als grans projectes urbanístics i mediàtics de les administracions valencianes.
Ara, els veïns i les veïnes, a més a més, denuncien l’oblit que pateixen alguns dels barris més marginals o reivindiquen serveis bàsics que no estan a l’agenda de l’Ajuntament de València.
Benimaclet s’uneix al carrer
El barri de Benimaclet, als afores de la ciutat, protagonitzà un dels “salvem” en defensa de l’horta i contra la construcció de la ronda nord al final dels anys noranta. La ronda està construïda, i gran part de l’horta està soterrada sota blocs de pisos que configuren un barri pràcticament nou. Malgrat el fervor desenvolupador, les manances de serveis són notables.
Des de la tardor de l’any passat existeix un Grup Promotor per la Llar de la Cultura a Benimaclet que acull diversos col·lectius veïnals i assemblees locals de l’esquerra independentista el qual atén les històriques demandes de dotacions culturals del barri ignorades per l’Ajuntament de València qui va planificar la inexistent casa de la cultura en el PAI Benimaclet Est ara fa ja 14 anys. Coincidint amb la celebració del tradicional Carnestoltes, el Grup ha tornat a eixir al carrer, realitzant murals, penjant pancartes i participant en el cercavila per fer-hi present la reivindicació. Un reivindicació que tingué continuïtat el dissabte 27 amb activitats al carrer que incloïen una exhibició de pilota.
Aquesta, però, no és l’única queixa del barri. El mateix dia 27, l’Associació de Veïns i Veïnes ocupà i endreçà un solar abandonat per utilitzar-lo com a aparcament pels veïns i també per tindre una part de zona verda, motiu pel qual es realitzà una plantada col·lectiva.
I paral·lelament, el 18 de febrer es va presentar la coordiandora Benimaclet Viu que integra les escoles públiques del barri, les seues respectives AMPES, l’Associació de Veïns, el Centre Social Terra, Maulets i d’altres veïns del barri a títol individual. La coordinadora té com a objectiu principal preparar la Trobada d’Escoles en Valencià que se celebraran el maig, però també s’han unit a la resta de reivindicacions.
Un any sense el Princesa
A Ciutat Vella continuen les mobilitzacions de la campanya “Recuperem el Princesa, reviscolem el barri” que impulsen diferents associacions de Velluters. El passat 27 de febrer es complia un any de l’incendi que va acabar amb l’històric teatre i més d’un centenar de persones van participar en el cercavila organitzat per reclamar una solució immediata a l’Ajuntament.
Després d’un any de l’enderrocament, el solar s’ha convertit en un aparcament provisional per als botiguers del mercat, però els i les veïnes temen que aquesta solució temporal s’allargue en el temps de manera indefinida, com ha ocorregut amb altres solars de Velluters. L’Ajuntament, en una reunió amb la plataforma, va explicar que manca dels recursos necessaris per emprendre cap actuació en el solar, però els veïns asseguren que senzillament és una manca de voluntat política, perquè sí que hi ha recursos per a altres projectes més rendibles.