>> La ressenya de la quinzena: Bombón Mallorquín
Hi ha un home a Mallorca que tot ho pot. No content en estar darrere de gran part de l’èxit d’Antònia Font com a guitarrista, compositor i lletrista del grup, Joan Miquel Oliver té, a més, una carrera en solitari que ha generat autèntiques obres d’art al nivell de Surfistes en càmera lenta (2005) o el single Hansel i Gretel – Sa núvia morta (2007). Per si això fóra poc, també s’ha atrevit amb la poesia (Odissea trenta mil, 2002) i amb la narrativa en El misteri de l’amor (2008), una de les novel·les més trencadores, heterodoxes i incorrectes de la literatura catalana. Fins i tot ha estat l’encarregat de la banda sonora de la pel·lícula My Way (2008), de Josep Antoni Salgot. En els últims dies el nostre home ha tornat a ser notícia per la presentació d’un nou disc, Bombón Mallorquín (2009). Poques persones disposen del talent necessari per crear de manera tan seguida sense caure en la mediocritat. Estem davant d’un geni.
L’home de la veu dolça i els sintetitzadors ens torna a sorprendre, aquesta vegada amb un disc curt i directe, un exquisit bombó que no arriba a empatxar ja que la majoria dels temes no apleguen als tres minuts. De nou barreja la caixa de ritmes amb agradables melodies que semblen extretes de cançons de bressol. No falta, com no podia ser d’una altra manera, la marca de la casa: unes lletres naïf, tendres i quotidianes amb un punt de surrealisme i picardia. I aquella dicció mallorquina que tant agrada. Bombón Mallorquín és un disc regular, on totes les cançons tenen el seu encant. Destaquen especialment “Jo diria ‘cine’”, “Somiers” i “Final feliç”, el single, que ja compta amb un videoclip (en el qual, tot siga dit, Oliver torna a aparèixer disfressat, aquesta vegada de rus). En una altra línia, tampoc deixen indiferent “Lego”, que obri el disc, “Arbre que mira farola”, “Dins un avió de paper” (amb un ritme molt tropical) o fins i tot la instrumental “Fantasia MIDI”.
Aquest disc es presentarà conjuntament amb un nou llibre, Quadern 2008, un recull de comentaris, esbossos, projectes, dibuixos, lletres de cançons i tota mena d’idees que passen pel cap de Joan Miquel Oliver. Segons el mateix autor, aquest quadern comença en el mateix punt en què acaba la seua primera novel·la, El misteri de l’amor. Una bona oportunitat per endinsar-se de ple en l’imaginari d’Oliver i conèixer de primera mà el procés de creació musical i literària d’una de les figures més destacades de la cultura catalana a l’actualitat.