El moviment que va començar a Nova York amb la crida Occupy Wall Street s’ha estès per tots els Estats Units. Una de les ciutats on els mesos d’octubre i novembre hi ha hagut més mobilitzacions és Oakland, a Califòrnia. Una de les convocatòries més massives va ser el 2 de novembre, quan el moviment d’indignats va convocar una vaga general i desenes de milers de persones van bloquejar l’important port de la ciutat. Des d’aleshores la protesta contra el sistema econòmic continua a la Oakland.
Els Estats Units van viure la nit del 13 al 14 de novembre una nova nit de revolta als carrers quan el cos de policia d’Oakland (ciutat californiana) va desallotjar els acampats de l’Occupy Oakland per segona vegada en els últims dies –el 25 d’octubre havien desallotjat una primera acampada-. L’actuació policial va provocar l’arrest de 32 persones i les accions de protesta es van allargar fins a la sortida del sol, quan els acampats van abandonar la zona cridant la consigna de “no us preocupeu, demà tornarem”.
Als volts de les dues de la matinada, centenars d’agents acudien a la zona on hi havia el campament i començaven a expulsar els manifestants de les seves tendes, situades a la plaça Frank Ogawa des de la vaga general del 2 de novembre. Cap a les tres alguns membres de l’organització van començar a emetre el que estava passant a través d’internet, fent servir un telèfon mòbil en Streaming, i van fer una crida als seus conciutadans a acudir a la zona i donar-los suport.
Les imatges, difoses en directe, mostraven centenars de persones al carrer, en plena nit, cridant consignes a favor de l’acampada i en contra de la “brutalitat policial” i les “desigualtats econòmiques”. En poques hores una multitud de persones ocupava els carrers 14 i Brodway, i la policia establia llargs i densos cordons per tal d’evitar que els manifestants tornessin al lloc dels fets. Les imatges emeses van posar de relleu que els agents anaven sense el número d’identificació visible. Els enfrontaments entre els assistents a la concentració de suport i la policia no van trigar a aparèixer i es van allargar durant tota la nit i fins a les 8 del matí aproximadament. A més de les detencions hi va haver diversos ferits de diferent consideració. L’emissió de les imatges la seguien prop de 20.000 persones de manera simultània.
L’excusa
Els motius que al·lega l’ajuntament per desallotjar a protesta són els conflictes que hi havia hagut a la zona els darrers dies. Pocs dies abans del desallotjament va resultar mort un home durant una discussió a la zona, tot i que els acampats van afirmar que aquest succés no tenia res a veure amb la seva activitat, i que per aquest motiu no pensaven abandonar la zona. L’alcaldessa de la ciutat, Jean Quan, per la seva banda, ja havia advertit que “els riscos” eren “massa grans”.
L’actuació policial va provocar reaccions dins l’ajuntament. El conseller legal de l’alcaldessa, Dan Siegel, va presentar la seva dimissió davant el que va considerar una actuació “tràgicament innecessària”. Tot i això, quan es va reafirmar en el seu posicionament i va explicar que qui ho volgués podia anar a la plaça Frank Ogawa, però que no es permetria cap altra acampada allà –a la ciutat ja hi ha diverses acampades, tot i que aquesta era la central-.
Amb les detencions efectuades durant aquest desallotjament ja són més de 100 els arrestats a Oakland, després que la policia detingués a 85 persones el 2 de novembre durant els enfrontaments de la vaga general (la primera que ha viscut la ciutat des de 1946), en què els agents van utilitzar projectils i gas lacrimogen per intentar dissoldre els manifestants que bloquejaven el port.