La presidència espanyola de la UE converteix Palma i Barcelona en les seus de les cimeres més conflictives

La presidència espanyola de la Unió Europea (UE) convertirà Palma i Barcelona en seus d’algunes de les cimeres més espinoses que es celebraran durant el 2010.

De fet, desenes de col·lectius i organitzacions anticapitalistes ja han començat a preparar la “benvinguda” als representants dels 27 estats europeus que participaran de les múltiples cimeres que tindran lloc als Països Catalans.


La capital mallorquina haurà d’acollir la cimera de Ministres de Defensa, que segons les darreres informacions es durà a terme els dies 24 i 25 de febrer i, a més, inclourà també la participació dels titulars de Defensa del Magrib (Algèria, Líbia, Marroc, Mauritània i Tunísia).

Per la seva banda, Barcelona acollirà en ple període de crisi una altra de les cimeres més conflictives, la de ministres de Treball, que en principi es celebrarà del 27 al 30 de gener. A més, la ciutat comtal esdevindrà la seu de la segona cimera de la Unió pel Mediterrani (UpM), que tindrà lloc durant la primera setmana de juny. Aquest esdeveniment també pot resultar molt polèmic, ja que l’agressivitat de l’ocupació de Palestina per part d’Israel pot tensar molt les relacions a la Mediterrània.

A banda d’aquestes tres cimeres, els Països Catalans acolliran altres actes i reunions emmarcades en la presidència espanyola de la UE. Alguns alts càrrecs de l’executiu valencià ja han alçat la veu per sol·licitar que també es tingui en compte el seu territori per celebrar algun d’aquests esdeveniments.

A Palma, per “seguretat”
Cal recordar que en els darrers mesos diversos mitjans de comunicació han assenyalat que en un primer moment estava previst celebrar la cimera de Ministres de Defensa a Barcelona, ja que serà una de les trobades més importants, que acostumen a localitzar-se a les ciutats més grans. Sembla ser, però, que finalment el Govern espanyol ha decidit traslladar la convocatòria a Palma per motius de seguretat, ja que el simbolisme bèl·lic d’aquesta cimera podria arrossegar milers d’activistes europeus cap a Barcelona. En canvi, el factor insular de Mallorca dificulta molt la mobilitat dels moviments socials i, a més, facilita molt el control policial de les entrades i sortides.

Tanmateix, a Mallorca molts membres de moviments llibertaris i anticapitalistes i les organitzacions de l’esquerra independentista han començat a reunir-se per preparar una resposta unitària a la cimera de Ministres de Defensa. De moment, cap de les forces polítiques de Mallorca no s’ha oposat a la convocatòria de la cimera. De fet, des de l’executiu balear s’ha venut públicament la celebració de la cimera com un èxit i una forma de promocionar l’illa.

A Barcelona, també ha començat a moure’s una campanya molt àmplia d’oposició a les cimeres dels ministres de Treball europeus i de caps d’Estat de la Mediterrània. Des de la plataforma s’ha fet públic el manifest “2010: No a l’Europa del capital, la crisi i la guerra. Per una Europa social, dels pobles i la pau”.

La plataforma fa una “crida a la mobilització” contra una UE “antidemocràtica” que carrega la crisi sobre la classe treballadora i, especialment, sobre les dones i els immigrants. El manifest inclou punts en defensa del territori i contra les polítiques agràries europees “al servei de les multinacionals”. La campanya també recorda que la UE és un projecte neocolonial i bel·licista, que promou la repressió de la dissidència i que té com a base de la seva conformació la defensa dels estats per sobre de la llibertat de tots pobles als quals s’impedeix el dret a l’autodeterminació, com és el cas, precisament, dels Països Catalans.