El passat divendres 12 de desembre tingué lloc al Casal Obrer i Popular Francesc Santacatalina de València l’acte “A 40 anys de a revolució dels clavells: quan la classe obrera portuguesa arraconà la burgesia i els terratinents”.
Com informa Lluís, l’acte va consistir en una xerrada-debat en un format participatiu on els membres de l’assemblea del Casal, Pepa Gea i Ulises Benito, rememoraren aquell temps esperançador i alhora convuls de la historia portuguesa. Així, els assistents van conèixer amb detall la poc coneguda història d’aquella revolució, més enllà del “conte de fades” oficial que glorifica als militars del Moviment das Forças Armadas. Pepa, testimoni directe del procés, explicà com foren les masses obreres i camperoles les què varen fer fora la policia feixista de Salazar i es varen col·lectivitzar les fàbriques i els camps. Un procés paral·lel al desencís amb els partits suposadament revolucionaris com el Partit Comunista o el Partit Socialista, més alineats amb els interessos de la burgesia (amb qui compartien el Govern) que amb les demandes del poble organitzat.
La xerrada va concloure amb un intens debat sobre les formes d’organització revolucionàries. “Grândola, Vila morena” i un sopar acompanyat de vinho verde do Minho posaren punt i final a la vetllada.