Aquest dissabte va acabar el Segon Festival de Filosofia, que s’ha celebrat a Barcelona durant la darrera setmana. Del 16 al 22 de novembre s’han vist arreu de la ciutat un seguit de conferències, seminaris, exposicions, debats i activitats de tota mena amb una gran diversitat de propostes i -això sí- amb molta filosofia. Han estat els fruits de les jornades del Barcelona Pensa 2015, organitzat novament per la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, que reedita la seva aparició al panorama cultural de la ciutat comtal.
En motiu dels 150 anys de la publicació d’Alícia al país de les meravelles començava una setmana que convocaria a centenars de participants en els espais més diversos. Entitats com la Filmoteca de Catalunya, el CCCB, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Casa Àsia o l’Ateneu Barcelonès han compartit cartell amb llibreries, centres cívics, bars i cafeteries per apropar a curiosos i interessats a la filosofia. Bona part de la organització, a més, ha quedat a càrrec de les estudiants de Filosofia de la UB, que han contribuït i revitalitzat una iniciativa que segueix tenint una forta empremta de les joves generacions.
Amb una notable presència de la institució organitzadora, el festival ha reunit figures com Giacomo Marramao i Peter Szendy a més de la quasi total implicació del professorat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i bona part del de l’Autònoma. Amb tot plegat, les jornades han aplegat gent diversa amb interessos i propostes heterogènies. El grup IREF proposava un taller per a la quitxalla el dissabte pel matí, alhora que es feien un col•loqui a l’Ateneu Barcelonès i un taller d’aforismes a la Biblioteca de la Vila de Gràcia. Aquests són només tres exemples d’una iniciativa naixent que, des de l’any passat, intenta arribar i implicar en la reflexió filosòfica en uns moments que, inevitablement, en hem de prendre amb molta filosofia! Espero que el Barcelona Pensa 2015 consolidi un festival que té molt futur per endavant i molt camí per recórrer.