La solidaritat s'organitza a Mallorca

La solidaritat s'organitza a Mallorca

suportbunyola

Després de la darrera onada repressiva s’han presentat diferents Grups de Suport que es posen en marxa per donar suport als encausats dels diferents casos

El passat 31 de juliol, a la mateixa Plaça de l’Església on centenars de persones es concentraven contra la violència de la Guàrdia Civil mesos abans, es presentà el col·lectiu Solidaris amb els Encausats de Bunyola, una entitat que ha nascut a Mallorca per donar suport als quatre detinguts al poble durant la visita del president del Govern balear, José Ramón Bauzá, el passat 28 de maig en el marc d’una protesta popular contra el tancament d’hospitals i a favor de la llengua catalana.

La intenció del nou col·lectiu solidari de Bunyola, però, sembla ser la d’anar molt més enllà de la defensa dels encausats durant manifestació a Bunyola contra les polítiques del Govern del PP. De fet, en paraules d’un dels detinguts i portaveu de l’entitat solidària, el militant independentista d’Endavant-OSAN Antoni Sansaloni, Solidaris amb els Encausats de Bunyola ja s’ha plantejat “l’objectiu de col·laborar amb altres col·lectius afectats per la repressió a Mallorca per tal d’impulsar una plataforma unitària”. Unes declaracions que van molt més enllà de la retòrica, ja que s’estan començant a moure peces per afrontar la repressió contra els moviments socials mallorquins de forma unitària.

I és que la resposta davant de la forta activitat policial dels darrers mesos és molt similar arreu de l’illa: a Felanitx, Pollença i a Palma víctimes de diferents casos repressius han anat presentant iniciatives solidàries de suport a les persones encausades per fer front a unes multes que, sumades, s’acosten al centenar de milers d’euros.

Mil formes de solidaritat

Entre les iniciatives presentades, especialment popular s’ha fet el vídeo de la sempre provocadora Penya el Cosso, de Felanitx, que amb molt d’humor i d’esperit combatiu ha fet circular per la xarxa una cinta anunciant una resposta a la repressió durant les properes festes de la localitat. Mentrestant, a Pollença, una desena de persones també captaren l’atenció mediàtica en desplegar cartells contra la política del PP balear durant la celebració del ple municipal.

Entre les iniciatives solidàries, però, destaca especialment el gest del Col·lectiu Arrels, una coneguda entitat llibertària de Manacor que el proper 11 d’agost organitzarà un concert a Porto Cristo i ha anunciat que destinarà els beneficis a fer front a la repressió econòmica de tots els encausats possibles. Un terç dels beneficis anirà pels estudiants i pels professors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) encausats per la ocupació de la Conselleria d’Educació; i un altre terç pel cas dels quatre independentistes de Mallorca, dos d’ells militants d’Endavant-OSAN, a l’espera de sentència pels fets de la Diada Nacional del 2010, quan la policia carregà contra els manifestants que gaudien de la crema d’una bandera espanyola al bell mig de Palma.

Especialment frenètica és l’activitat del grup solidari que dóna suport als encausats per la ocupació de la Conselleria: han estat organitzant activitats lúdiques a es festes populars de diferents barris de Palma gràcies al suport actiu de diferents associacions de veïnats de la ciutat. A més, el grup de suport està fent molta feina per donar a conèixer el seu cas i aconseguir recursos econòmics per fer front a les despeses del possible judici.

De fet, les amenaces de desenes de multes contra estudiants i professors de la UIB no han pogut impedir al moviment estudiantil de la universitat seguir realitzant accions de protesta contundents, com ara el boicot contra el conseller d’Educació i Cultura del Govern balear, Rafel Bosch, durant la cloenda del curs acadèmic. A més, un estudiant encausat en l’ocupació de la Conselleria d’Educació pujà a l’escenari en el mateix acte de cloenda i rebé un premi extraordinari de fi de carrera mentre lluïa una samarreta on es podia llegir: “jo vaig entrar a la Conselleria”. El conseller Rafel Bosch, que presidia la cerimònia solemne, arribà a demanar “perdó” per les retallades, però les xiulades de bona part del públic no el deixaren de perseguir en cap moment.

Coordinació i unitat

A banda, dels fets de la Conselleria, del cas dels 4 independentistes de la Diada de 2010, dels represaliats del Cosso de Felanitx i dels detinguts de Bunyola, entre d’altres, l’illa està bullint per molts altres casos de major o menor repercussió, com els que s’han produït a diferents pobles on la policia ha intervingut de forma violenta contra els manifestants o el cas del desallotjament violent de joves sahrauís que havien ocupat el Consulat del Marroc.

La repressió, doncs, ja ha donat pas a la lluita contra la repressió, que s’està estructurant aquest estiu a diferents punts de Mallorca, a partir d’uns col·lectius locals que apleguen encausats, familiars i persones solidàries dels diferents moviments socials de l’illa. Ara, a més, sembla que estan començant a produir-se els primers moviments per sumar les distintes iniciatives i coordinar una resposta unitària en els pròxims mesos.

Si bé el responsable principal d’aquesta darrera onada repressiva, el delegat del Govern espanyol a Balears, José María Rodríguez, va haver de dimitir fa unes setmanes – està sent investigat per connexions amb la Trama Gürtel – , ja té relleu. Teresa Palmer Tous és la nova delegada, i ha estrenat el seu càrrec elogiant les actuacions de la policia sota les ordres del seu predecessor. Amb una tardor que s’anticipa calenta, sembla que el conflicte està servit.