La Trobada de Casals i Ateneus fixa objectius concrets de coordinació

casals vilanovaEls passats 18 i 19 de maig Vilanova i la Geltrú acollí la Segona Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans. Prop d’una quarentena d’aquests col·lectius s’aplegaren al voltant d’una agenda d’activitats i debats per tal d’avançar cap a la coordinació d’aquestes entitats.

La Trobada també volia servir per a visualitzar públicament l’existència de la xarxa de casals i ateneus, i projectar la feina de l’Ateneu Vilanoví a la població. Per aquest motiu, totes les activitats es desenvoluparen a la cèntrica Plaça de les Neus.

“Es va constituir una gestora que ha de vetllar per a l’aplicació dels acords presos” / “Es va convocar la tercera trobada per a l’any vinent al barri de Benimaclet de València” / “El diari de la Trobada va rebre prop de 20.000 visites a la web”.

A banda de la programació de debats, la trobada també comptà amb una vessant més lúdica. Així, divendres comptà amb l’actuació de Xavi Castillo, mentre que dissabte hi hagué concert de música. També el dissabte a la tarda es realitzà una taula rodona pública on es presentaren experiències internacionals força diverses en el camp de l’associacionisme cultural. El Kafe Antzokia del País Basc, l’ARCI italiana i la Federació d’Entitats Culturals Kurdes a Europa explicaren als assistents les seves experiències per a teixir el substrat cultural d’un front de lluita i transformació.

La trobada clogué formalment amb la realització d’una assemblea entre tots els participants per a posar en comú les diferents idees sorgides als debats.

Què en quedarà?

Algunes de les intervencions als debats anaren en la línia de remarcar la necessitat que de la trobada en sortissin acords efectius, i no només un intercanvi d’idees anual sense cap continuïtat. I així va acabar sent. El procés de debats i assemblees que es va dur a terme entre la quarantena de casals i ateneus assistents a la Trobada va servir per encarrilar els primers projectes de coordinació efectiva, principalment en els camps de l’assessorament jurídic i financer, de la programació cultural, de la distribució de mitjans d’informació populars, de la visualització dels casals i ateneus a través d’una nova web i una agenda cultural compartida i a través d’uns futur fons social comú que servirà per finançar nous ateneus i ajudar els existents a consolidar-se.

A tal efecte es va constituir una gestora que ha de vetllar fins a la propera trobada per a l’aplicació dels acords presos. Finalment, es va convocar ja la tercera trobada per a l’any vinent, al barri de Benimaclet de València.

L’Accent hi va ser

L’Accent va participar de forma activa en la Trobada. Des de setmanes abans, es va treballar en la maquetació i edició del diari de la trobada, del qual se’n van imprimir 7.000 exemplars i se’n van visualitzar prop de 20.000 descàrregues a la xarxa. El mateix dia de la trobada L’Accent va compta amb una parada a l’espai habilitat per a entitats a la Plaça de les Neus on s’hi distribuïren números antics i nous del periòdic.

A la tarda, juntament amb els companys de La Directa, es va dinamitzar el taller sobre informació, mitjans de comunicació i casals i ateneus. En el debat generat, es va posar sobre la taula la necessitat mútua de casals i mitjans per a difondre la informació i les potencialitats dels casals com a xarxa de distribució i generació de continguts per als mitjans.