**
Entrevista a Blanca Rivas, secretaria de Jurídica de la CGT Catalunya.** La Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya ha convocat, conjuntament amb les centrals sindicals COS, CNT- Catalunya i Solidaritat Obrera, una vaga general al Principat aquest 27 de gener, que coincidia també amb l’aturada a Galiza i Euskal Herria. Hem volgut conèixer de primera mà les raons d’aquesta nova vaga contra les reformes del Govern espanyol.
Perquè s’ha convocat aquesta segona vaga general del 27 de gener?
És una mesura de protesta no només per la retallada de les pensions que està a punt d’aprovar el Govern de Zapatero, sinó que ha estat plantejada per tot el que està passant i per tot el que vindrà. En les properes setmanes aprovaran la retallada de les prestacions de la Seguretat Social més important dels darrers 30 anys, però abans va ser la reforma laboral o la congelació de les pensions, i en els propers mesos perillen temes tan delicats pels drets dels treballadors com els convenis col·lectius i la negociació col·lectives.
Hem de sortir al carrer i dir prou, sigui en el format de vaga general que hem proposat nosaltres, o en jornada de lluita o qualsevol altra forma de mobilització. No podem permetre que ens retallin més drets socials i laborals, ja que les retallades no només són en el terreny contributiu, sinó que hi ha hagut la supressió de l’ajuda de 2.500 euros pels naixements o la del subsidi d’atur de 426 euros.
Per tant, també es una nova protesta contra la reforma laboral?
L’anterior vaga general, el passat 29 de setembre, va ser convocada contra la reforma laboral, que ens van augurar que acabaria amb la temporalitat, facilitaria la contractació i sobretot augmentaria l’ocupació, en qualitat i quantitat, en un país com el nostre marcat per l’atur. Però la realitat és que a només 4 o 5 mesos vista de l’aprovació de la reforma del mercat de treball l’únic resultat és que ha augmentat l’atur, s’ha facilitat i abaratit els acomiadaments de treballadors, i s’han multiplicat les extincions de contractes laborals objectius, amb una indemnització de només 20 dies per any treballat. No ha passat res del que ens deien que passaria, no s’han acomplert cap dels suposats objectius de la reforma laboral, sinó ben bé tot al contrari. Per tant, cada dia tenim encara més raons per dir no a la reforma laboral, que ha fet més fàcil i barat acomiadar treballadors. L’objectiu de totes aquestes mesures neoliberals és aconseguir un mercat de treball flexible, dòcil i submís, on no hi hagi cap contrapoder que pugui oposar-se a l’empresari.
Com valoreu els projectes que fa públic el Govern de reforma de la Seguretat Social?
Tot apunta que ens trobem davant la més greu agressió al sistema públic de pensions, amb un canvi radical cap enrere de tot el que hem tingut fins al moment, i un deteriorament important en el benestar de les persones. Ens obligaran a treballar més anys, per cobrar menys, és a dir, haurem de cotitzar molts més anys per obtenir pensions cada cop més petites. Alhora, el Govern presenta públicament les modificacions a llarg termini, en un intent de minvar el rebuig social a les reformes, sobretot entre els col·lectius de treballadors més grans, i que ja tenen en ment jubilar-se en els propers anys.
Quines serien les mesures alternatives a les polítiques del Govern en el terreny de les pensions?
Hi ha moltes formes de consolidar i millorar el sistema públic de pensions. Una d’elles seria baixar la temporalitat i augmentar els contractes indefinits, ja que els augments salarials i els contractes de qualitat creen cotitzacions més sòlides. L’altra mesura que hem proposat és poder finançar les pensions de la Seguretat Social amb diners públics, tal com actualment estem fent en matèries molt més imprescindibles, com la família reial o les despeses militars i armamentistes. És una qüestió de voluntat política; i és clar que el Govern espanyol mira més pels interessos de la banca i els empresaris, i no de la majoria de la població. En tot cas, hem de tenir molt clar que no és veritat que el sistema públic estigui a punt de fer fallida. Els estudis catastrofistes (moltes vegades pagats per grans bancs) que van anunciar el col·lapse del sistema pel 2000, 2005 o 2010 han fallat sempre, doncs encara estem en situació de superàvit ja que cada any “sobren” milions d’euros a la caixa de la Seguretat Social i aquesta situació es mantindrà en els propers anys.
Com valores que finalment CCOO i UGT no s’hagin afegit a la convocatòria de vaga general?
Les cúpules de CCOO i UGT ja no tenen cap credibilitat i estan immerses en unes negociacions amb el Govern espanyol que res tenen a veure amb els interessos de la classe treballadora. Per tant, crec que no podem esperar cap avenç real de lluita d’aquestes cúpules. El sindicalisme alternatiu i els moviments socials hem de començar a fer el nostre camí i mobilitzar-nos independentment del que faci CCOO i UGT.
Després de la vaga del 27 de gener, quin és el vostre calendari de mobilitzacions?
La vaga general del 27 de gener és només un pas més en aquesta lluita en defensa dels drets socials i laborals. Com ja he dit, en els propers mesos viurem noves retallades de drets i haurem de sortir al carrer les vegades que calgui per aturar aquesta devaluació constant dels drets laborals i socials que està portant a terme els governs espanyol i d’autonòmic. Destacats “Cada dia tenim encara més raons per dir no a la reforma laboral, que ha fet més fàcil i barat acomiadar treballadors” “Ens obligaran a treballar més anys, per cobrar menys, haurem de cotitzar molts més anys per obtenir pensions més petites”