El passat dijous 14 de maig, es feia públic el manifest L’esquerra independentista en suport a la vaga de Movistar. Dos dies després, apareixia el manifest de Solidaritat amb el col·lectiu de tècnics i tècniques en vaga indefinida de Telefònica-Movistar, que ja suma més d’una trentena d’adhesions de col·lectius, organitzacions, assemblees o casals d’arreu dels Països Catalans.
I encara tres dies més tard, el proppassat dimarts 19 de maig, diverses forces polítiques que concorren a les eleccions municipals de Barcelona, Badalona i Cornellà signaven El compromís de les escales que afegia el subtítol per l’abolició de l’esclavitud i la precarietat laboral. La presentació del manifest s’ha fer a dos quarts de dues del migdia a la seu de la Confavc (Confederació d’Associacions de Veïns/es de Catalunya), i era difosa per internet en streaming i amb l’etiqueta de referència a twitter #EnsComprometem.
La signatura és, com el seu nom indica, un compromís públic per “suspendre, revertir i no renovar cap contractació pública de serveis amb Movistar ni qualsevol altre empresa que no garanteixi que TOTS els treballadors i treballadores (directes o subcontractats) que intervenen en la prestació de servei o subministre:
1. tinguin una jornada màxima de 40 HORES setmanals i 2 DIES de descans
2. se’ls retribueixi amb un salari digne i es garanteixi el mateix salari per un mateix tipus de feina”
Ara per ara, el compromís l’han signat les caps de llista per Barcelona Alfred Bosch (ERC), Ada Colau (Barcelona en Comú) i Maria José Lecha (CUP-CapgiremBcn), així com Dolors Sabater (Guanyem Badalona) i Vidal Aragonés (Cornellà en Comú-Crida per Cornellà) per les respectives ciutats metropolitanes. A més, té el suport d’Arcadi Oliveres (Procés Constituent), Joan Josep Nuet (EUiA), Joan Tardà (ERC) i Quim Arrugat (CUP), que també han intervingut en la presentació. Les sotasignants emplacen que la resta de candidatures d’arreu de Catalunya i de l’Estat segueixin el camí i també signin el compromís de les escales.
Contractació directa i (re)municipalització com a claus per combatre la precarietat laboral
Després d’una breus paraules inicials del president de la Confavc, s’ha projectat un vídeo amb un breu resum i explicació de la història de Telefónica, fent referència a la lluita de Sintel (2001), la de “Marcos readmissió” (2011 i 2013), fins arribar a la Revolta de les escales (2015). Tot seguit, ha pres la paraula n’Aitzol Ruiz, portaveu del comitè de vaga.
Ruiz ha denunciat que molts ajuntaments estan signant contractes amb empreses que no respecten les 40 hores setmanals de feina ni els dos dies de descans, “que fa 97 anys que es va aconseguir”. El manifest també inclou la reivindicació de l’equiparació a igual feina, igual salari.
A continuació, Ada Colau ha assegurat que els drets laborals estan “amenaçats per les reformes laborals del PP, de CiU i per una creixent precarització”. En aquest sentit, ha afegit que “qualsevol administració és responsable”, més enllà de les competències. Colau afirma que BeC es compromet en una “garantia contractual” de no treballar amb empreses que vulnerin drets fonamentals (drets laborals, salaris dignes, horaris que permetin la conciliació). Ha exigit també a Xavier Trias que deixi de signar contractes amb empreses com la pròpia Telefónica o d’altres que vulneren drets fonamentals.
La següent en prendre la paraula ha estat María José Lecha, qui ha afirmat que la vaga de Telefónica-Movistar, a part de ser “absolutament legítima”, és una “lliçó de dignitat” i de quin és “el camí per aconseguir els drets, pels que lluitem al carrer”. En aquest sentit, Lecha ha destacat la “força, coordinació i constància” que està representant la #resistènciaMovistar. Lecha ha assegurat que la CUP-CapgiremBcn ha donat suport a la vaga “perquè no pot ser d’una altra manera”, i que per això van cedir-hi l’espai electoral, “per trencar el que fins aleshores era la invisibilització de la lluita”. Ha assegurat que lluitaran “des del carrer i des de l’ajuntament” per frenar o revertir processos d’externalització com el de Telefónica, que han comportat precarietat extrema mentre “elits i cúpules s’enriqueixen a costa d’aquesta precarietat”. “Hem de revertir aquest atac del capitalisme”, ha afirmat, mentre ha finalitzat assegurant que seguiran donant suport a la vaga “des del carrer”.
Per la seva banda, Dolors Sabater ha afirmat que aquesta vaga “és una ferma mostra de resistència que recorda que els drets dels treballadors i la lluita contra la precarització no es pot aturar a mig camí”. Per a Sabater, “és l’hora que des dels municipis recuperem l’autèntic poder popular”, que posa al centre de la política “les autèntiques necessitats i el bé comú”. “De cap manera un ajuntament pot col·laborar amb la precarietat laboral”, afegint tot seguit que “la desobediència i la no col·laboració són eines de lluita” que han donat fruits històricament. “Ens comprometem plenament, igual que a municipalitzar i remunicipalitzar els serveis públics, també a desobeir i fer possible la no col·laboració amb cap contrata que sigui de precarització laboral”.
Finalment, Vidal Aragonés ha iniciat la seva intervenció mostrant absolutament suport “no només a la vaga, sinó a tots els mètodes que estan utilitzant per recuperar els seus drets”, fent referència explícita a “assemblees, participació directa i decisió dels/es treballadors/es”. Com a candidatura, assegura sentir-se formar part de la mateixa lluita, ja que entén com a fonamental “la lluita al carrer i la mobilització social col·lectiva”. Aragonés ha definit la vaga com una “experiència alliçonadora” ja que els i les vaguistes estan traslladant la lluita “d’una manera contundent” al conjunt de la classe treballadora. Per a Aragonés, la candidatura que representa “no gestiona el neoliberalisme” i per això el seu programa inclou “la remunicipalització de totes les activitats”, perquè es tracta d’un model de gestió, més enllà de si hi ha “empreses bones o dolentes”. “No hi ha possibilitat de feina estable i de qualitat si mantenim un model de subcontractació”, ha reblat. Finalment, Vidal Aragonés ha afirmat que “les candidatures de ruptura no pactarem amb la dreta ni amb les anomenades esquerres que practiquen polítiques neoliberals”.
En acabat, el mateix Vidal Aragonés ha estat qui ha fet lectura del Compromís de les escales, que han signat totes les caps de llista assegudes a la taula. Tant elles com els representants de les altres formacions polítiques que signarien el compromís anaven vestits amb les ja famoses armilles blaves de la multinacional espanyola, decorades, això sí, amb adhesius de la vaga. Tot seguit, hi ha hagut un canvi de lloc i s’han assegut a la taula Arrufat, Tardà, Oliveres i Nuet, mostrant també la seva solidaritat amb la vaga i la lluita contra el capitalisme que duen a terme.