La Xara (cristianitzada el 1525 arran de l’expulsió dels Moriscos) és una antiga mesquita de planta rectangular (S.XV) de Simat de la Valldigna. A la part que dóna a l’est té una porta amb un arc de ferradura. Quatre pilars dividixen el seu interior en tres naus. A l’esquerra de la porta hi ha una escala de caragol amb una antiga funció de minaret. La Quibla és l’element més important ja que assenyala la direcció de la Meca i per tant el lloc on els musulmans han de dirigir les seues oracions. En l’actualitat es pot veure també el mihrab i dos portes laterals en el mur de la Quibla. Al sud-oest i a l’exterior de la mesquita, hi ha l’antic pou de les ablucions.
A hores d’ara la Conselleria de Cultura duu a terme la intervenció arqueològica què contempla la realització de cates murals a la Quibla amb l´objectiu de recollir dades per a la posterior integració de les mateixes al projecte de restauració per tal de corregir una anterior restauració en la que es van tapiar els vans i s´eliminaren elements simbòlics evocadors de la tradició islàmica.
Paral·lelament el Govern tripartit simater (format pel PSPV-PSOE, Bloc i Esquerra) tramita les subsanacions del PGOU exposades públicament al 2005 on és contemplava un camp de golf al mig l’horta simatera i una urbanització en el perímetre d’influència paisatgística de La Xara i el Monestir cistercenc de la Valldigna. Tot i que el consistori va declarar el juny de 2008 Bé de Rellevança Local (BRL) l’edifici i el sistema de rec primari d’origen també àrab, seguint les indicacions de l’informe del Consell Valencià de Cultura i instar a la Generalitat per què ho declare BIC. El nou govern, fruit de l’anomenat pacte de progrés, no ha contemplat cap mesura de protecció pels BRL declarats pel municipi, cosa que ha provocat la protesta de la Plataforma Pels Pobles de La Safor què ha remés al consistori una serie d’al·legacions exigint la protecció de l’horta simatera com a sol agrícola protegit i arremetent contra la política urbanística què és desprèn de la proposta de PGOU del govern municipal.