La Xina reprimeix la minoria uigur i el president, Hu Jintao, abandona el G-8 per tal de sufocar la revolta

En vermell, regió Autònoma del Xinjiang Uyghur, on viuen majoritàriament els uigurs

Uns 20.000 policies antidisturbis i militars han pres literalment la ciutat d’Urumqi, al Turquestan Oriental, després dels 156 morts en els avalots del diumenge i d’aquest principi de setmana entre la minoria uigur i l’ètnia majoritària han. El conflicte, més que un conflicte religiós -entre musulmans i un grup heterogeni (budistes, taoistes, ateus…)- és un conflicte nacional, entre els uigurs i la Xina, on també es mescla la religió.

Per la seua banda, el president de la Xina, Hu Jintao, ha hagut de deixar la reunió del G-8 a Itàlia per a fer-se càrrec dels aldarulls en el seu país. Avui mateix aterrava l’avió en territori xinés.

La ciutat d’Urumqi, capital del Turquestan Oriental, la regió de Xinjiang per a la Xina, duu ocupada per les forces militars xineses i per vora 20.000 antidisturbis des del dilluns. Des del diumenge hi ha avalots, amb 156 morts i uns 1.400 ferits segons dades oficials, en aquesta ciutat de dos milions d’habitants. Les fonts oficials també afirmen que hi ha uns 1.500 detinguts i que estan rumiant la possibilitat d’aplicar la pena de mort per als responsables dels aldarulls.

L’esclat de violència té el seu origen en la baralla, ara fa unes setmanes, entre dos treballadors en una fàbrica de joguets en Shaoguan, a milers de quilometres de Urumqi. Un era uigur i l’altre han (ètnia majoritària a la Xina), i el conflicte s’encetà pel rumor que un membre de l’ètnia uigur havia atacat a un han. La topada se saldà amb 2 morts i 118 persones ferides.

Des del diumenge passat milers de persones han eixit al carrer i han protagonitzat avalots i desgavell, qualificat per l’agència Nova Xina com a “caos”. El diumenge va ser la munió uigur la que ocupà els carrers per a mostrar el seu desacord amb l’ocupació xinesa -la manifestació pacifica va acabar amb 140 morts i 800 ferits. El dilluns li tocà a la població han, la qual amb pals, matxets i pedres va eixir disposada a venjar les morts del dia anterior. A hores d’ara la ciutat es troba controlada pels militars que han decretat el toc de queda per tal d’evitar els encontres violents entre les diferents ètnies.

Els uigurs són una de les ètnies que viu sotmesa sota el règim xinés. Majoritàriament són de religió musulmana, de la branca dels turcmans i estan articulats mitjançant Congrés Mundial Uigur (WUC). Des d’aquest òrgan creat en Munich el 2004 lluiten per assolir el reconeixement del seu poble i del seu territori Turquestan Oriental (anomenat en xinés Xinjiang). Mentrestant el govern de la Xina intenta assimilar la població uigur dins l’Estat xinés.

Hu Jintao marxa de la reunió del G-8
El mandatari xinés, Hu Jintao, estava reunit en l’Aquila, ciutat italiana on s’ha aplegat el G-8. Davant dels esgarrifosos fets que han esdevingut en la república xinesa Hu Jintao s’ha vist obligat a fer via cap a Pequin. Avui mateix arribava l’avió presidencial a la Xina.

Tanmateix, no ha deixat buida la representació del país comunista en el G-8: ha restat una representació del ministeri d’exteriors i el conseller d’estat xinés Dai Bingguo en nom del president. Cap alt responsable del govern de la Xina s’ha pronunciat encara respecte dels fets de Urumqi.