L'afany urbanístic de l'Ajuntament de Bcn posa en perill les restes arqueològiques de Can Ricart

L'afany urbanístic de l'Ajuntament de Bcn posa en perill les restes arqueològiques de Can Ricart

</meta>

</meta>

El jaciment arqueològic que es va descobrir fa unes setmanes al recinte de Can Ricart, a Poblenou, es veu en perill de desaparició. Es tracta de les restes d’una vil·la romana datada, aproximadament, del segle 1 d.C, que podrien correspondre a una zona rural pròxima a la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona considera que les restes arqueològiques són una troballa que no té valor suficient, que està en mal estat de conservació i que, segons han dit, és “escadussera i de difícil definició”. Aquesta opinió no és compartida per membres del Museu d’Història de Barcelona, que han qualificat la troballa d’inèdita i important, ja que que mai s’havien trobat restes romanes a aquesta zona de la ciutat.

En aquests moments, però, l’Ajuntament ha tornat a colgar l’excavació i ha afirmat que no s’aturaran les obres la futura Casa de Les Llengües, edifici que es vol construir al mateix recinte on es troba el jaciment.

Alhora, diverses associacions de Poblenou, com l’Associació de Veïnes de Can Ricart, CSOA La Teixidora, Endavant-Poblenou, l’Assemblea de Joves de Poblenou i l’Associació Popular Octubre han demanat respecte i han defensat el valor històric de la troballa. Segons han fet públic, arran de l’aprovació del projecte 22@, el Poblenou està patint el lent desgranament del seu patrimoni històric. Els col·lectius han criticat l’edificació sense precedents i la destrucció del teixit social del barri i, sobretot, de Can Ricart a causa de la requalificació dels terrenys en edificables, per part de l’Ajuntament.
Així mateix, els col·lectius han elaborat un manifest on han demanat que s’aturin totes les obres en curs del recinte de Can Ricart, que es respecti el seu valuós patrimoni arquitectònic, que hi hagi un seguiment i un control públic i transparent de l’ús de les subvencions europees rebudes per a la construcció de la Casa de les Llengues i que s’obri un procés participatiu i democràtic al barri. A més a més, els col·lectius han preparat diversos actes el dia 20, 21 i 26 de novembre amb l’objectiu de que es noti el rebuig dels veïns i perquè tots aquests es puguin informar de la situació.

Encara no se sap quant temps haurà d’estar paralitzat el procés de recuperació de les restes de la vil·la romana ni si aquesta, finalment, s’acabarà desenterrant. En tot cas, tant l’Ajuntament com els veïns de Poblenou estan atents del dictamen de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, organisme que decidirà quin és el futur de les restes arqueològiques.