>> Memòria de Mallorca anirà als tribunals per denunciar el consistori i l’esquerra independentista anuncia una etapa de lluita, atacs i boicot contra el monòlit franquista
L’Ajuntament de Palma ha decidit no enderrocar el monument d’homenatge al creuer de guerra Baleares, inaugurat el 1947 pel general Francisco Franco a la plaça de la Feixina, al centre de la capital mallorquina. Sense que els tremolés la veu, la batlessa de Palma, Aina Calvo (PSIB-PSOE), i la regidora de Cultura, Nanda Ramon (PSM), van comunicar la seva decisió dilluns 1 de febrer en una “roda de premsa urgent” celebrada al consistori municipal.
L’Ajuntament ha decidit, això sí, enretirar els elements que fan més evident l’origen del monòlit. D’aquesta manera, l’homenatge franquista quedarà molt més dissimulat. Cort traurà l’escut amb l’àguila imperial i el jou i les fletxes falangistes, així com la inscripció que resa “Mallorca a los Héroes del Crucero Baleares. Gloria a la Marina Nacional. Viva España”. Val a dir, però, que cap d’aquests elements no va ser destruït, ni tan sols llançat a les escombraries, sinó que quedaran en dependències municipals.
L’Ajuntament, a més, instal·larà una nova placa en quatre idiomes diferents (català, alemany, castellà i anglès) on posarà: “Aquest monument va ser erigit l’any 1948 en record de les víctimes de l’enfonsament del creuer Baleares, durant la Guerra Civil (1936-1939). Avui és per a la ciutat símbol de la voluntat democràtica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures”.
Curiosament, el consistori municipal està governat pel PSIB-PSOE, el PSM, Esquerra Unida i Unió Mallorquina. La decisió, doncs, resulta molt més sorprenent que si es tractés d’un ajuntament dirigit pel PP. El “Pacte de Progrés” que governa a Palma ha preferit bufetejar les víctimes del franquisme que no pas a les “bones famílies” de la ciutat, que en el seu dia donaren suport a l’Alzamiento Nacional, i a determinades entitats veïnals controlades pel PP.
La decisió de Cort ha despertat la indignació dels moviments socials i populars locals, especialment, de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca. La seva presidenta, Maria Antònia Oliver , ja ha fet saber al consistori que prefereixen “estar morts a les cunetes, que representats en la nova placa que s’instal·larà”. Per la seva banda, i dos dies després de conèixer-se la decisió municipal, l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) va convocar una roda de premsa per informar que es donarà “suport polític i humà” a qualsevol persona, col·lectiu o moviment que boicotegi la presència del monument. De fet, l’EIM ha anunciat una etapa de lluita, boicot i accions contra el monòlit, “alçat per la dictadura i avalat per un ajuntament que no només es diu democràtic, sinó també progressista”.
Malgrat que la via institucional hagi quedat obsoleta, el cert és que Memòria de Mallorca no quedarà de braços creuats. Des d’aquesta entitats s’ha denunciat l’Ajuntament de Palma als tribunals i es pretén guanyar la batalla per la via del contenciós administratiu. Memòria de Mallorca basa la seva argumentació en la famosa Llei de memòria històrica aprovada pel Govern espanyol. I és que aquesta normativa legal, segons la interpretació que en fa l’Ajuntament, no obliga a enderrocar el monument, però tampoc no impedeix fer-ho.